Cezayir Resmi Haber Ajansı'nın verdiği bilgiye göre, sabah saatlerinde Cezayir ordusunun rehineleri kurtarmak için düzenlediği operasyon sırasında 7 rehine ve 11 militan öldü.

Cezayir güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre, özel harekat timlerinin bölgeye yaklaştığını hisseden militanlar rehineleri infaz etti.

BM Güvenlik Konseyi ise yaptığı açıklamada, saldırıyı sert bir şekilde kınadı.

Açıklamada, ülkelerin, terörizmle mücadele etmek için alınan önlemlerin uluslararası hukuk özellikle de uluslararası insan hakları, mülteci ve insancıl hukukun tüm yükümlülükleriyle örtüştüğünü garanti etmesi gerektiği kaydedildi.

Fransa’nın Mali'de başlattığı askerî operasyonun durdurulmasını isteyen militanlar, çarşamba günü İngiliz enerji şirketi BP, Cezayir enerji şirketi Sonatrach ve Norveç'ten Statoil şirketlerinin oluşturduğu konsorsiyum tarafından işletilen doğalgaz tesisini basmıştı. Çok sayıda yabancı çalışan ve Cezayirlinin bulunduğu tesisteki rehin alma eylemi sırasında saldırganlar bir İngiliz vatandaşını vurarak öldürmüştü.

Başarısız kurtarma operasyonu

Yüzlerce rehine perşembe günü düzenlenen ve onlarca rehinenin hayatını kaybettiği kurtarma operasyonu sırasında kaçmayı başardı. Kurtulmayı başaran Kuzey İrlandalı bir rehine ise Cezayir kuvvetlerinin rehinelerin bulunduğu dört aracı yok ettiğini iddia etti.

Basına yansıyan haberlere göre, perşembe günkü operasyonda 12 ila 30 arasında rehine ve 18 eylemci öldü. Cezayir devlet televizyonu, 132 yabancı rehineden 100'ünün kurtarıldığını bildirdi. Devlet haber ajansı APS ise özel kuvvetlerin 100 yabancının yanı sıra 573 Cezayirli rehineyi de kurtardığını duyurdu.


100 yabancının kurtarıldığı belirtildi

İngiltere, Japonya ve diğer ülkelerin liderleri, saldırının hiçbir konsültasyona başvurulmadan düzenlenmiş olmasından dolayı öfkelerini dile getirmişti. Çoğu ülke ise eylemcilere yardımcı olabileceği endişesiyle kayıp vatandaşları hakkında bilgi vermekten kaçınmıştı.
AFP/ Reuters/dpa, BS