İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihî, Münih Güvenlik Konferansı'nda Batı'da rahatsızlık yaratan nükleer programına ilişkin ABD ile doğrudan görüşmelere hazır olduklarını belirtti.

Kazakistan'da, 25 Şubat'ta BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi ülkesi ABD, Rusya, Fransa, İngiltere ve Çin'in temsilcileri ile yeni tur müzakerelere başlamak istediklerini kaydeden Salihî, “Eğer karşı taraf dürüst davranıyorsa, biz de bunu ciddiyetle dikkate alacağız” şeklinde konuştu.

“Bizim açımızdan müzakerelerde taraflar arasında kırmızı çizgi olmaz” diyen Salihî, ABD'nin soruna gerçekten çözüm bulmak isteyip istemediğinin Tahran açısından önemli olduğunu ifade etti.

 ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden

Biden'ın çağrısı

İran Dışişleri Bakanı'nın açıklaması, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın Münih Güvenlik Konferansı öncesinde yaptığı davetin ardından geldi.

Biden, İran'a nükleer programına ilişkin doğrudan görüşmeleri başlatma teklifinde bulunmuş ve bu davetin tekrarlanmayacağına da dikkat çekmişti.

İsrail: Bütün seçenekler açık

Öte yandan İsrail ise İran üzerindeki baskıyı artırmak istiyor. Münih'teki konferansta ülkesini temsil eden İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, hiçbir seçeneği göz ardı etmediklerini belirterek İran'ın nükleer bir güç olması halinde, insan hayatını kurtarmanın daha karmaşık, daha tehlikeli ve daha pahalı olacağını dile getirdi.

İran'ın nükleer silah üretmesinin engellenmesi gerektiğini savunan Barak, “Bunun için uluslararası toplumun güçlü siyasi irade göstermesine ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.dpa/AFP, HS/BÖ