Gezi Parkı eylemleri sırasında yaralanan ve 269 gün komada kaldıktan sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan'ın ölüm haberi ABD'nin değişik kentlerinde protesto edildi. New York, Boston ve Washington DC kentlerinde toplanan kalabalık gruplar, Berkin Elvan anısına mum ışıklarıyla yazdıkları 'Berkin' adını karanfillerle donattı. 

Dünya çapında yankı bulan 'Berkin Elvan' eylemleri, Avrupa'nın Amsterdam, Barcelona, Bielefeld, Berlin, Brüksel, Den Haag, Dresden, Duisburg, Frankfurt, Hamburg, Helsinki, Köln, Lozan, Lizbon, Londra, Paris, Rotterdam, Stuttgart, Viyana, Varşova ABD'nin New York, Washington DC, Seattle, Pennsylvania ve Kanada'nın Toronto kentlerinde de gerçekleştirildi. 

New York'ta bir grup, ellerinde polisin kullandığı aşırı şiddet kullandığını savunarak, 'Kanlı ellerinizi hangi ibadet temizleyebilir', 'Türkiye'deki polis şiddetine karşı uyanık olun, herkesi diktatörden haberdar edin' yazılı dövizler taşıydı. Ggrup, kentin ünlü Union Meydanı'nda bir eylem yaptı. Berkin'in katillerinin yakalanıp yargı önüne çıkarılması gerektiğini belirten gruq yerel saatle 18.00-20.00 arasında gerçekleştirdikleri eyleme son verdi.
 
Washington DC 'de Beyaz Saray önünde toplanan grup yerde mumularla 'Berkin' yazdı. Los Angeles'ta Türkiye Başkonsolosluğu önünde toplanan bir grup da ellerinde Berkin Elvan fotoğrafları ve ekmek olduğu halde gösteri düzenlerken Türk hükümeti aleyhine sloganlar attı. 

DÜNYA BASININDA EYLEM HABERLERİ
İngiliz Financial Times gazetesi, Berkin'in ölüm haberinin ardından Türkiye'nin çeşitli yerlerinde protesto gösterileri düzenlendiğini ve gösterilerin İstanbul'daki Taksim Meydanı'nda devam ettiğini yazdı. Gazete, Başbakan Erdoğan'ın geçen yıl düzenlenen protestolarda ana hedef olduğunu Başbakan'ın protestolar sırasında hayatını kaybedenler yüzünden özür dilemeyi reddettiğine vurgu yaparak muhaliflerini kızdırdığını buna karşılık polisin göstericilere karşı yanıtını övdüğünü yazdı.

İngiliz BBC televizyonu, protestoların Berkin'in hayatını kaybettiği hastane önünde başladığını başkent Ankara da polisin 2 bine yakın göstericiyi göz yaşartıcı gaz ile dağıtmaya çalıştığını aktardı. Gezi Parkı protestolarından bu yana aralarında bir polis memuru olmak üzere toplam 8 kişinin hayatını kaybetttiğini hatırlatan BBC, bugün düzenlenecek cenazede daha geniş katılımlı protesto gösterilerinin beklendiğini yazdı. BBC "14 yaşındaki Berkin Elvan'ın ölüm haberiyle birlikte başta İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya olmak üzere birçok şehirde protesto gösterileri başladı. Gösterilen cenaze töreninin düzenleneceği bugün daha da büyümesi bekleniyor." diye duyurdu.

Independent gazetesi de Berkin'in ölümünün ardından hastane önünde başlayan protestoların yayıldığını İstanbul ve Ankara'daki gösterilerde polise taşlar ve şişelerle karşılık veren kalabalığa, polisin göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su ile karşılık verdiğini aktardı.

Berkin'in ölümüyle geçen yılki protestoda ölenlerin sayısının 8'e yükseldiğini hatırlatan gazete, bu kaza sonrasında birkaç polis memurunun sorgulandığını ancak hiçbir cezanın verilmedine dikkat çekti. 

15 yaşındaki Berkin'in ölümünden sonra başlayan protestoları bastırmak için polisin göz yaşartıcı gaz kullandığını yazan İngiliz Guardian gazetesi, geçen yılki Gezi Parkı protestoları sırasında en az dördünün doğrudan polis şiddeti yüzünden hayatını kaybettiğine vurgu yaptı. Gazete, Türk polisinin protestolar sırasında aşırı güç kullanmasından dolayı suçlandığını yazdı.

Amerika'da yayınlanan Wall Street Journal gazetesi de Berkin'in ölüm haberinin ardından Türkiye'nin büyük illerinde protesto gösterileri düzenlendiğini, polisin de geçen yılki Gezi protestolarında olduğu gibi tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz ile karşılık verdiğini yazdı.

Berkin'in ölümünün Türkiye'de geçtiğimiz aralık ayından bu yana devam eden ve Başbakan Erdoğan ile çok sayıda yakınının da karıştığı yolsuzluk skandalının ortasına denk geldiğine dikkat çeken gazete Erdoğan'ın bu skandalı kendini iktidardan düşürmek isteyen bir komplo olduğunu söylediğini aktardı.
 
THE TIMES: Berkin Elvan'ın ailesi çocuklarının ölümünden dolayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı suçladı. En az yedi gösterici ile bir polisin hayatını kaybettiği kitlesel gösterilerden sonraki ilk seçim bu ay sonunda yapılacak.

EURONEWS: 15 yaşındaki Berkin Elvan'ın ölüm haberinin açıklanmasından sonra hastane önünde başlayan gösteriler büyük şehirlere yayıldı.
 
CNN: Türkiye'de siyasetin tansiyonu yüksek seyrediyor. Türkiye üç hafta sonra seçimlere gidiyor. Seçimlerin yerel yöneticiler için yapılacak olmasına rağmen, rekabet Başbakan Erdoğan iin bir çeşit referandum olarak görülüyor.

RUSSIA TODAY: BerkinElvan'ın annesi Gülsüm Elvan oğlunun ölümünden dolayı, Gezi olaylarını bastıran polis kuvvetlerini “efsanevi kahramanlık göstermekleö öven Başbakan Tayyip Erdoğan'ı suçladı. “Oğlumu alan Allah değil Başbakan Erdoğan'dır dedi.

PRESS TV: 14 yaşındaki bir çocuğun ölümüyle sokaklara dökülen protestocularla polis arasında çatışmalar çıktı.

HAARETZ: Erdoğan tıpkı aynı anda iki at arabasını birden süren Ben Hur gibi, iktidarını tehdit eden her cephede savaşıyor.

EL CEZİRE: 269 gün komada kalan Berkin Elvan'ın öyküsü bütün ülkeyi etkiledi ve polisin Başbakan Erdoğan'ı protesto eden göstericileri bastırmak için kullandığı şiddetli taktiklerin bir sembolü haline geldi. 

DEUTSCHE WELLE: Yetkililer o zamanlar 14 yaşında olan Elvan'ın ölümünden sorumlu olan polisi yargılamadı. Çocuğun annesi oğlunun ölümünden dolayı, protestoları bastıran polise “kahraman"diyen Başbakan Erdoğan'ı suçladı.

HUFFINGTON POST: Hükümet karşıtı protestoların simgesi haline gelen Elvan'ın ölümü Türkiye'de binlerce kişiyi sokağa döktü. 

ABC: Geçen yıl bütün Türkiye'yi saran protestoların sembolü olan 15 yaşındaki çocuğun ölümü üzerine Türkiye'de çatışmalar çıktı.  

BERKİN İTALYA BASININDA 
Gezi olayları sırasında başına gaz kapsülü isabet etmesi sonucu ağır yaralanan ve 269 gün komada kaldıktan sonra dün sabah hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın ölüm haberinin duyulmasıyla ülkenin bir çok yerinde gelişen olaylar İtalya basınında geniş yer buldu. 

ANSA Haber Ajansı haberi, “Türkiye’de komadaki genç öldü, çatışmalar var” başlığıyla duyurduğu haberde, “Gezi Parkı gösterileri sırasında yaralanan ve dokuz aydır komada olan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a karşı olan baskı altındaki Genç Türklerin sembolü haline gelen 15 yaşındaki genç Berkin Elvan’ın ölümünün ardından farklı kentlerde polisle çatışmalar var. Binlece insan Ankara, İstanbul ve İzmir’de meydanlara indi. Polis Ankara’nın kalbi Kızılay’da, tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz kullanarak müdahalede bulundu” ifadesine yer verdi.

Corriere della Sera Gazetesi’nin internet sayfasında “15 yaşındaki Gezi Parkı yaralısının ölümü Türkiye’de olayları alevlendirdi” başlığıyla duyurulan haberde, “Berkin, 16 Mayıs günü, kendi İstanbul’unda, ekmek almak için evden çıktı. Bir daha eve dönemeyeceğini bilmiyordu; dokuz ay önce o gün 14 yaşındaki Berkin, hükümete karşı Gezi Parkı’nı savunan gösteriler sırasında, polisin attığı göz yaşartıcı gaz kapsülüyle vuruldu. 266 gün komanın ardından öldü. Ağırlığı 16 kilogramdı. 15’inci yaşını geçen Ocak ayında hastanede kutlayan genç çocuğun ölüm haberi, Türkiye’de yeni bir protesto dalgası yarattı” denildi. 

Ölüm haberinin aile tarafından duyurulmasının ardından yüzlerce kişinin Berkin’in bulunduğu hastane önüne gittiği, burada polis ve göstericiler arasında çatışma yaşandığı ifade edilen haberde,“Ankara’nın kalbi Kızılay’da da biri, önünde bir parça ekmek ve ‘Ben Berkin’im’ yazılı kağıtla oturdu, bir kaç dakika sonra onlarca insan yere ekmek parçaları koyarak yanına oturdu”denilirken, gösterilerin İzmir, Antalya ve Hatay’a da yayıldığı belirtildi. Haberde ayrıca Berkin Elvan’ın annesi Gülsem Elvan’ın “Benim oğlumu Allah değil, Erdoğan aldı” sözleri alt başlık olarak kullanıldı, başta OTDÜ olmak üzere bir çok üniversitede öğrencilerin gösterilere katıldığı vurgulandı. Haberde Gezi olayları sırasında 8 binin üzerinde yaralanan olduğu Berkin Elvan’ın ise “sekizinci kurban”olduğu ifadesi yer aldı.

La Stampa Gazetesi internet sayfasında , “15 yaşındaki Gezi Park yaralısı öldü. İstanbul’da isyan yeniden patladı” başlığıyla yer alan haberde, “Berkin’in ölümünden sonra Türkiye’yi bir öfke ve acı dalgası sardı.15 yaşındaki Alevi geç İstanbul’da Haziran ayında Gezi Parkı olayları sırasında yaralandı, 9 aydır komadaydı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a karşı olan baskı altındaki Genç Türklerin sembolü haline geldi denildi. Haber metninde ayrıca binlerce kişinin, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Trabzon, Antalya, Hatay ve Diyarbakır’da protesto gösterilerinde bulunduğu,“Katil Erdoğan” diye slogan attığı belirtildi, anne Gülsem Elvan’ın “Benim oğlumu Allah değil, Erdoğan aldı” sözlerine vurgu yapıldı.

ALMAN BASINI: BERKİN'İN ÖLÜMÜ TÜRKİYE'DE YENİ BİR PROTESTO DALGASI BAŞLATTI
Alman basını Türkiye'de Berkin Elvan için yapılan protesto gösterilerine geniş yer verdi. Gösteriler, çok sayıda fotoğraf ve görüntüyle servis edildi. Alman basını Berkin Elvan'ın ölümüyle birlikte Türkiye'de yeni bir protesto dalgasının başladığına dikkat çekiyor. 

Türkiye'de yeni protesto dalgası, Bild: “15 yaşındaki genç 269 gün komada kaldıktan sonra yaşamını yitirdi. Berkin Elvan sadece ekmek almak istiyordu, şimdi öldü. Böylece Gezi protestolarında ölenlerin sayısı, biri polis olmak üzere, 8'e yükseldi. Gencin ölümü İstanbul, Ankara ve İzmir'de yeni protestoları başlattı.”

Polis şiddeti- Türk genci 9 ay komadan sonra öldü, Spiegel Online: “Berkin Elvan sadece ekmek almak istiyordu. Gezi protestolarıyla bir ilgisi yoktu. Kafasına bir gaz kapsülü geldi. 9 ay komada kaldı ve 15 yaşında yaşamını yitirdi. Devlet soruşturmayı reddediyor ve polisleri koruyor.”

Gencin ölümünden sonra Türkiye'de protestolar yükseliyor, Die Welt: “Genç, 269 gün komadan sonra öldü. Şimdi protestolar yeniden alevlendi. Gencin ölümü bir çok kentte İslamcı- tutucu hükümete karşı protestoları ateşledi.” 

Göstericinin ölümü İstanbul'daki öfkeyi arttırdı, Der Tagesspiegel: “Berkin Elvan ismi Gezi protestolarında polis şiddetinin bir sembolü. Onun ölümü metropollarda yeni protestoları ve çatışmaları başlattı. Muhalefetin beyanına göre polis, Elvan'a 25 metreden gaz kapsülü sıktı. Hedef gözeterek yapılan ve yasak olan bu tür atışlar daha öncede gösterilerde gözlenmişti.”

Türkiye'deki şiddetli protestolarda gözaltılar var, n-tv: “Türk polisi gösterilerde onlarca kişiyi gözaltına aldı. İstanbul'da 11, Samsun'da 20 kişi gözaltına alındı. Diğer şehirlerde de gözaltılar var.” 

Çok sayıda gözaltı- Yeniden şiddetli protestolar, Express“Türkiye'de polis ile göstericiler arasında şiddetli çatışmalar meydana geldi. Polis kendilerine havai fişek atan insanların üzerine tazyikli suyla gitti. Çok sayıda kişi gözaltına alındı.”