Taliban kontrolünü genişletiyor

Zaporijya Nükleer Santrali'ne 'topçu atışları yapıldı' Zaporijya Nükleer Santrali'ne 'topçu atışları yapıldı'

Afganistan'daki BM Misyonu'nun (UNAMA) Kabil'de açıkladığı rapora göre Afganistan'da bu yılın ilk altı ayında, 2020'nin ilk yarısına göre yüzde 47 artışla 1.659 sivil öldü, 3.524 sivil ise yaralandı. Sivil yaralanmaların veya ölümlerin neredeyse yarısını kadınlar ve çocuklar oluşturuyor. İslamcı Taliban birlikleri son aylarda geniş çaplı bir saldırıyla ülkenin büyük bir bölümünü ele geçirirken, 421 Afgan bölgesinin yaklaşık yarısını kontrolü altına aldı. Şubat 2020'de ABD, Taliban ile tüm ABD ve NATO birliklerinin tamamen geri çekilmesini içeren bir barış anlaşması imzalamış, ABD Başkanı Joseph Biden ise tüm ABD birliklerinin bu yıl 31 Ağustos'a kadar ülkeyi terk edeceğini duyurmuştu.

13 bin hava saldırısı düzenlendi

ABD devlet yayıncısı Voice of America'nın bildirdiğine göre, Mayıs ayında başlayan geri çekilmeden bağımsız olarak ABD, Temmuz ayında ülkede hava saldırıları düzenlemeye devam ediyor. İngiliz Gazeteciler Derneği Araştırmacı Gazetecilik Bürosu'na göre, Ocak 2015 ile Mart 2020 arasında Afganistan'da en az 13 bin ABD insansız hava aracı saldırısı gerçekleşirken, bu saldırılarda 10 bin insan öldürüldü. Afganistan'dan sorumlu ABD Merkez Komutanlığı (Centcom) Komutanı Kenneth McKenzie ise, Kabil'de düzenlediği basın toplantısında, ABD'nin son birkaç gün içinde Afganistan'a 'Yoğun hava saldırıları' düzenlediğini doğruladı.

Sınır dışılar devam ediyor

Alman federal hükümeti ise Afganlı sığınmacıları sınır dışı etmeye devam ediyor. En son Temmuz başında 27 kişi Hannover'den Afganistan'a gönderildi. Bu, Aralık 2016'dan bu yana savaş ülkesine yapılan 40'ncı toplu sürgün olarak kayıtlara geçerken, Cenevre Mülteci Sözleşmesi'nin 33'ncü maddesine göre, mültecilerin gönderilecekleri ülkede hayati tehlikesi olduğu sürece sınır dışı etmeyi yasaklıyor. Afganistan Uzmanı Friederike Stahlmann'ın Haziran ayında yayınladığı bir rapora göre, sınır dışı edilenlerin neredeyse tamamı şiddet mağduru. Öte yandan Şubat ayında Hamburg'dan sınır dışı edilen bir Afgan, Haziran ayında Baglan'da öldürüldü. Alman Federal Dışişleri Bakanlığı ise, Temmuz ayı ortasında tamamladığı sığınma durumu raporunda, özellikle Afganistan'daki askerler, insan hakları aktivistleri, gazeteciler ve çalışan kadınların eskisinden daha fazla risk altında olduğunu kabul etti.