Başkan Barack Obama, Perşembe günü hava saldırılarına onay vermiş ancak Amerikan birliklerini yeniden Irak'a göndermeyeceğini açıklamıştı. ABD, 2003'te müttefikleri ile birlikte işgal ettiği Irak'tan 2011 sonunda çekilmişti.

Irak Şam İslam Devleti Irak ve Suriye'de bir çok bölgeyi denetiminde bulunduruyor. Haziran'da Kuzey'deki Musul kentini alan örgüt güneye Bağdat'a doğru ilerlemeye başlamıştı.

Radikal Sünni örgüt, hafta başında Irak'ın en büyük Hristiyan kenti Karakuş'u ele geçirmişti. Kuzey Irak'taki on binlerce Ezidi ve Hristiyan, örgütün saldırılarından sonra evlerini terk etmişti.

IŞİD, Hristiyanların 2 bin yıldır yaşadığı bölgeyi yağmalamakla da suçlanıyor.

Lazer güdümlü bomba

Pentagon'un açıklamasına göre, 2 adet F18 uçağı, Erbil yakınlarındaki seyyar topçu bataryasına 250'şer kiloluk lazer güdümlü bombalar attı. Pentagon Sözcüsü Tuğamiral John Kirby , bu mevzinin Amerikan askerlerinin bulunduğu Erbil'i savunan Kürt güçlerine karşı kullanıldığını kaydetti.

Obama, Irak Hükümeti'nin daha önce Washington'dan yardım istediğini hatırlatarak "Ezidi ve Hristiyanlara karşı bir soykırımı önlemek için sorumlu ve dikkatli hareket edeceklerini" söylemişti.

Birleşmiş Milletler'in çocuklara yardım örgütü UNICEF'in Irak temsilcisi Dr. Marzio Babille, IŞİD'in "çok saldırgan ve acımasız olması" nedeniyle Ezidilerin çok zor durumda olduğunu vurguladı.

Babille, Ezidiler için bir insani yardım koridoru oluşturulması gerektiğini belirtti.