Fatih ÇİMEN-DUİSBURG

AWO OV Marxloh International Derneği’nin toplantı salonunda Başkanı Düzgün Küçükdoğan'ın davetiyle, çevrede yaşayan yaklaşık 30 edebiyatçı, ressam, sanatçı ve edebiyata ilgi duyan kişiler ilk "Edebiyat ve Sanat Buluşması"da yer almak ve destek vermek amacıyla bir araya geldi.

Toplantının açılış konuşmasını Başkan Düzgün Küçükdoğan yaptı. Küçükdoğan, "AWO OV Marxloh International" derneği olarak son yıllarda birçok alanda başarılı çalışmalar yürüttüklerini ve bu çalışmaların dernek bünyesinde ve toplumda büyük destek gördüğünü belirtti.

Başkan Küçükdoğan, bundan sonra hedeflerinin Duisburg ve çevresinde yaşayan yazarlar, şairler, ressamlar ve sanatçılar ile edebiyata ve sanata ilgi duyan dernek üyeleri ve diğer dostlarla birlikte bir edebiyat ve sanat topluluğu oluşturmak olduğunu söyledi.

Toplantıya dernek yönetim kurulu üyelerininde katıldığı toplantıda, Başkan Küçükdoğan, dernek olarak "Edebiyat ve Sanat Topluluğu" grubun kurulmasını istediklerini belirterek, yer temininden etkinliklere kadar her konuda desteklerini sunacaklarını vurguladı.

Konuşmanın ardından söz alan yazarlar ve edebiyatseverler, kendileri ve çıkardıkları kitaplar hakkında bilgi verdiler. "Edebiyat ve Sanat Topluluğu" grubunu destekleyeceklerini ve grupta yer alacaklarını ifade ettiler.

Duisburg'da daha önce kurulan "Fakir Baykurt Edebiyat Kahvesi"nin başkanlığını yapmış olan Mevlüt Asar da toplantıda deneyimlerini yeni oluşumla paylaştı.

Edebiyat alanında tecrübelerini aktaran Mevlüt Asar, ’1980 yılından bu yana Duisburg’ta yaşayıp, öğretmen olarak çalıştım. Duisburg Öğremenler Derneği'nde, Fakir Baykurt Edebiyat İşliğinde, aktif olarak görev almış bir insan olarak Duisburg’ta Türkiyeli göçmenler açısından, sanat kültür açısından yoksullaşması, çoraklaşması beni çok üzmekte.1989’dan sonra duvarların yıkılmasından sonra dünya çok hızlı bir değişime girmişti. Eski idealler, eski umutlar, eski ideolojiler tek tek sorgulanmaya, yıkılmaya başlandı. Bizi birlieştiren bir çok değer sorgulanmaya önemini yitirmeye çalışılmıştır. Halbuki edebiyat çok önemli işlevi olan hem sosya hayat açısından, politik hayat açısından hemde insanların halkların dayanışması açısından çok önemlidir. Bunu ben hayatım boyunca uygulamaya çalıştım. Duisburg kentinde değişik okullarda tam 33 yıl öğretmenlik yaptım. Fakir Baykurt İşliğinde görev aldım. Öğrencilerimi ve Velileri kitap okumaya teşvik etmeye çalıştım. Fakir Baykurt’la Volkhochschule’de (Yüksek Halk Okulu) bir Edebiyat Kahvesi kurduk. Bu Edebiyat çalışmasına bir çok arkadaşımız katıldı. 1992 yılından 2012 yılına kadar bu edebiyat kahvesi çalışmalarını sürdürdü. Duisburg’ta edebiyat çok gerilere gitti. Bugün çalışmada çok kıymetlidir’’ifadesini kullandı.

"Edebiyat ve Sanat Topluluğu" grubu bundan sonra ayda iki kez düzenli olarak bir araya gelecek. Toplantıya katılamayan yazarlar da telefon ve mesaj yoluyla bir sonraki toplantıya katılım sağlayacaklarını bildirdiler.

Grup üyeleri arasında iletişimi sağlamak amacıyla bir WhatsApp grubu oluşturulması kararı alındı. Ek olarak, düzenli toplantılar, okuma günleri ve atölye çalışmalarının yanı sıra gelecek sene AWO bahçesinde Kültür Sanat Günleri düzenlenmesi hedefleniyor.

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier'den Türkiye ziyareti Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier'den Türkiye ziyareti

"Edebiyat ve Sanat Topluluğu" grubun kuruluş amacı, Duisburg ve çevresinde yaşayan edebiyatçılar, şairler, ressamlar ve sanatseverlerin bir araya gelerek edebiyata ve sanata olan ilgilerini paylaşmaları ve güçlerini birleştirmeleridir.

"Edebiyat ve Sanat Topluluğu" Kurucular toplantısında yer alanlar:

Başkan Yardımcıları Sevgi Teyhani, Metin Güntuncer ve Sekreter Gülseç Aydın. Yazar, Şair, Çevirmen Mevlüt Asar, Yazar Murat Karaaslan, Yazar Erdoğan Yalgın, Yazar Hıdır Dulkadir, Yazar Şahin Aydın, Yazar, Gazeteci Fatih Çimen, Yazar Gülşen Akbulut, Hasan Kalçık, Yazar Ali Kılıçlı, Yazar Yaşar Atay, Resam Fuat Gök, Sanatçı ve Şair Cemal Yeşil, Gazeteci Mehmet Tekin, Edebiyatçı Özlem Tanrıverdi, Çevirmen Deniz Yılmaz, Edebiyata ilgi duyanlar: Türkan Bali, Latife Boğazkaya, Hadime Felten, Adalet Burulday, Hasan Ali Gür, Yıldız Aksoy, Mehmet Vatan Rahime Küçükdoğan, Emine Gurk, Güney Durgun Gök.