Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün himayesinde Başbakanlık Afet Acil Durum (AFAD) Başkanlığı'nca düzenlenen 2'nci Uluslararası HOPEFOR Girişimi Konferansı Antalya'da başladı. 30 Kasım'a kadar devam edecek konferansa aralarında 40 ülkeden ve Birleşmiş Milletler gibi uluslararası kuruluşlardan 300'ün üzerinde temsilci katılımıyla açıldı. İlki, Katar, Türkiye ve Dominik Cumhuriyeti'nin işbirliği ile geçen yıl Doha'da organize edilen konferansın Antalya'da düzenlenen ikincisinin ana gündemini, doğal afete müdahale operasyonlarında sivil ve asker işbirliği ve koordinasyonu, doğal afetlere hazırlık aşamasında sivil- asker işbirliği ve bölgesel, uluslararası düzeylerde sivil ve asker unsurların etkin koordinasyonu oluşturuyor.

Konferans kapsamında yarın AFAD başkanlığında Afyonkarahisar ve Antalya İl Afet ve Durum Müdürlüğü, Genelkurmay Başkanlığı, Sağlık Bakanlığı, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Türk Kızılayı, AKUT, GEA ve TODOKS'un katılımıyla kent merkezinde eski bir fabrika alanında saha tatbikatı da gerçekleştirilecek.

Konferansın açılış oturumuma video mesaj yoluyla katılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Katar, Dominik Cumhuriyeti ve Birleşmiş Milletler İnsani İşler Eşgüdüm Ofisi'nin işbirliğinde başlatılan HOPEFOR Girişimi çerçevesinde düzenlenen 2'nci Uluslararası Konferans'ın katılımcılarını Antalya'da ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

En gelişmiş ülkelerin bile doğal afetler karşısında ne kadar çaresiz kaldıklarını son yıllarda elde edilen tecrübelerin tüm çıplaklığıyla ortaya serdiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, "Doğal afetlerin yol açtığı yıkım az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde ise çok daha ağır olmaktadır" dedi.

'MARMARA DEPREMİ DESTEĞİNİ UNUTMADIK'

Doğal afetlere karşı hazırlıklı olunması gerektiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Japonya, Pakistan, Haiti, ABD ve Somali'den örnekler vererek konuşmasına şöyle devam etti:

"Birçok ülkenin kapasite ve yeteneklerini doğal afetlere müdahale bakımından yetersiz kaldığını göstermiştir. Bu itibarla gerek arama kurtarma aşamasında, gerek acil müdahale aşamasında uluslararası eşgüdüm kapasitesi paylaşımına artık ihtiyaç duyulduğu aşikardır. Türkiye son 10 yılda büyüyen ekonomisi ve gelişen yetenekleriyle insani yardımlar alanında yükselen ülke haline gelmiş, doğal afetlerde ihtiyaç duyulan ve ilk yardım elini uzatan ülkeler arasında yer almıştır. 1999 Marmara depreminde büyük kayıplar veren Türkiye bu zor zamanlarda uluslararası toplumumun ülkemize sağladığı desteği hiçbir zaman unutmamıştır. Bu felaketlerden acı dersler çıkarttık. Söz konusu tecrübeyi uluslararası toplumla paylaşmaya her zaman hazırız."

"AFAD BAŞKANLIĞI İSABETLİ ADIM"

Van depreminde Türkiye'nin askeri ve sivil savunma kuruluşlarının iyi bir sınav verdiğini ve ilgili kurumların başarılı eşgüdüm içinde hareket ettiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, doğal afetler karşısında Türkiye'nin yeteneklerinin geliştirme göstermiş olduğunu Van depremi üzerinden gözlemlediğini söyledi. Gül, farklı kurumların uhdesinde bulunan görev, yetki ve sorumluluğun bir arada toplandığı ve 2009 yılında kuruluşu gerçekleştirilen AFAD Başkanlığı'nın ne kadar isabetli bir adım olduğunun Van depreminde ortaya çıktığını belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, “Aynı kurumumuz 2011 Mart ayından bugüne Suriye'de evlerini terk etmek zorunda kalarak ülkemize gelerek Suriye vatandaşlarını her türlü ihtiyacını karşılanması görevini de tüm zorluklara rağmen başarıyla sürdürmektedir" dedi.

KONFERANSIN HEDEFLERİ

HOPEFOR Girişimi'nin ilk toplantısının Katar'ın ev sahipliğinde yapıldığını ve o toplantıda Katar'ın doğal afetlere müdahale amacıyla kurmayı planladığı mükemmeliyet merkezini uluslararası topluma tanıttığını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, söz konusu merkezin bir an önce kurulmasını ümit ettiğini dile getirdi. Türkiye'de gerçekleştiren 2'nci toplantıda doğal afetlerde müdahalede farklı kazanımlar elde edilmesini dileğini ifade eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, konferansa ilişkin hedefleri şu sözlerle dile getirdi:

"Hükümetler tarafından doğal afetlerde görev yapmak üzere askeri ve sivil savunma unsurlarından oluşan ekipler kurulması, doğal afetlerde hizmetlerinde yararlanmak üzere askeri ve sivil savunma uzmanlarından uygulayıcılarından oluşan bir havuz kurulması, kapasitesi olan ülkelerin mükemmeliyet merkezleri oluşturarak bunlardan kendi bölgeleri başta olmak üzere uluslararası toplumun faydalanması sağlanmaları. Söz konusu hedeflerin gerçekleşmesi halinde başta doğal afetler olmak üzere pek çok sorunun daha az zararla atlatılması yönünde çok olumlu sonuçlar doğuracağını düşünüyorum. HOFEFOR çerçevesinde oluşturulacak uzmanlık ve yetenekler açlık, kuraklık ve salgın hastalıklarla mücadele anlamında da önemli bir sinerji yaratacaktır."



EB(SU/İD)