Dünyada antivirüs programlarıyla bilinen Rus bilişim grubu Kaspersky'ye bağlı InfoWatch'un başkanı Natalya Kasperskaya, internet servisleri tarafından toplanan verilerle ilgili Rusya'da hiçbir düzenleme bulunmadığını söyledi.

Kasperskaya, Japonya'da yaşanan nükleer çevre felaketine atıfta bulunarak "dijital Fukuşimaların" kapıda olduğunu söyledi.

İzvestiya'ya bir söyleşi veren Kasperskaya, özel platformlar ve devlet kurumları tarafından toplanan kişisel verilerin kurallarla düzenlenmediğine dikkat çekerek, bu verilerin ayrımcılık amacıyla kötüye kullanılmaları riskinin söz konusu olduğunu dile getirdi.

Türkrus sitesinin aktardığına göre, Kasperskaya çeşitli platformların akıllı telefon ve bilgisayarlar aracılığıyla kullanıcıların internetteki her davranışını, okuduğu her makaleyi, beğendiği her paylaşımı kayıt altına aldığını, hatta akıllı televizyonların odalarda ses kaydı yaptığını söyledi.

Natalya Kasperskaya son olarak Rusya anayasısına göre, devletin insanların özel hayatını korumakla yükümlü olduğunu belirterek buna dijital verilerin de dahil olduğunu hatırlatıyor.

Görüntülü konuşmadan sonra kamera üzerine siyah bant yapıştırın

Almanya'nın haftalık yayınlanan Focus dergisi internet sayfasında yer alan bir haberde ise, FBI'ya göre güvenliksiz bir televizyon, korsanlara cihazınıza erişim sağlaması için ‘arka kapı’ açabilir denildi.

“Televizyonunuzun üreticisinin ve uygulama geliştiricilerinin sizi izleme ve dinleme riskinin de ötesinde, bu televizyonlar, hacker’ların evinize girmesi için bir kapı olabilir” yazılı açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

Kötü bir hacker, kilitli bilgisayarınıza doğrudan erişemeyebilir. Ancak güvenliksiz bir televizyon, onlara bu erişimi sağlamaları için ‘arka kapı’ açabilir.

FBI’a göre televizyonların mikrofonuna ya da kamerasına erişen kişiler, daha sonra dinledikleri cihazların bulunduğu evlere hırsızlık için girebilir.

Bu tip olayların nadir de olsa görüldüğü belirtilen açıklamada, kullanıcılara siber korsanlardan korunmaları için tavsiyeler de verildi.

Buna göre akıllı televizyon kullanıcıları, cihazlarından görüntülü konuşma yapmadıkları zamanlarda kamera üzerine siyah bant yapıştırmalı.

Kullanıcılar ayrıca, televizyonlarının neler yapabileceğini iyice öğrenmek için kullanım kılavuzunu dikkatle okumalı, en son yamalar ve düzeltmelerle cihazlarını daima güncel tutmalı.