Göstericilerin bugün başbakanlık konutunu basması üzerine istifa eden Hanisa'nın ülkeden kaçtığı öğrenildi. Bangladeş ordusu, geçiş hükümeti kurulacağını duyurdu.

Bangladeş'te Bağımsızlık Savaşı'na katılanların ailelerine "kamuda kontenjan" ayrılmasının ardından başlayan protestolarda hayatını kaybedenlerin sayısı 211'e yükseldi. 1600'den fazla yaralı ise hastanelerde tedavi altına alındı.

İsrail'de sendikalar 'rehine takası' için genel grev başlattı İsrail'de sendikalar 'rehine takası' için genel grev başlattı

BANGLADEŞ'TE ASKERLER SOKAKTA!

Başkent Dakka'nın bazı bölgelerinde askerler devriyeye çıktı. Öte yandan sokağa çıkma yasağının sekizinci güne girdiğini hatırlatan hükümet, durum düzelene kadar yasağın devam edeceğini açıkladı.

HANİSA "YORUMUM ÇARPITILDI" DESE DE İŞE YARAMADI

Protestocular tarafından ateşe verilen devlet televizyonu BTV'yi ziyaret eden Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina, kamuda kontenjan uygulamasına karşı kitlesel öğrenci gösterilerini tetikleyen "gönüllüler (razakars)" yorumunu geri almaya çalıştı. Protestocular tarafından ateşe verilen devlet televizyonu BTV'yi ziyaret eden Hasina, burada yaptığı açıklamada, "Ben öğrencilere gönüllüler demedim. Yorumum çarpıtıldı." dedi.

Bangladeş'te "razakar" ifadesi aşağılayıcı bir karşılığa sahip. Terim, 1971'deki Bağımsızlık Savaşı sırasında Pakistan güçleri için savaşan "hainleri" ifade ediyor. Hasina, 14 Temmuz'da yaptığı açıklamada, "Özgürlük savaşçılarının torunları yerine 'razakarların' torunları mı iş sahibi olacak?" ifadesini kullanmıştı.

200'den fazla ölü var! Sokakların karıştığı ülkede göstericiler başbakanlık konutunu bastı - 1. Resim

BAŞBAKANLIK KONUTU BASILDI, HASİNA KAÇTI

Bugünse hükümet karşıtı göstericilerin Başbakan Şeyh Hasina'nın resmi konutunu bastığı bildirilirken; ordu komutanı, siyasi parti liderleriyle toplantı yapıyor. Öte yandan Hasina'nın askeri helikopterle resmi konutundan ayrılarak güvenli bir yere geçtiği bildirildi.

Bangladeş ordu şefi, Başbakan Şeyh Hasina'nın istifa ettiğini söyledi. Hindistan medyası, Bangladeş liderinin Dakka'dan kaçtıktan sonra Hindistan'ın kuzeydoğusundaki Agartala kentine indiğini duyurdu.

BANGLADEŞ'TE DARBE!

Bangladeş ordu komutanı General Waker-Uz-Zaman, Başbakan Şeyh Hasina Vecid'in resmi konutundan ayrılmasının ardından basına açıklama yaptı.

Yerel basına göre, ülkede geçiş hükümeti kurulacağını duyuran Waker-Uz-Zaman, gösterilerin ve şiddet olaylarının durulması halinde "sıkıyönetime gerek kalmayacağını" belirtti.

Waker-Uz-Zaman, ülkedeki şiddet olaylarında göstericilerin hayatını kaybetmesine ilişkin soruşturma yapmayı taahhüt ederek, "Tüm siyasi partilerle verimli bir görüşme gerçekleştirdikten sonra geçiş hükümeti kurmaya karar verdik. Durumu çözüme kavuşturmak için şimdi Bangladeş Cumhurbaşkanı Muhammed Şahabuddin ile görüşeceğiz." diye konuştu.

General Waker-Uz-Zaman ayrıca Dakka Üniversitesi Hukuk Bölümünden Profesör Asif Nazrul'u, öğrencilerden protestolara son vermesini talep eden bir açıklama yayımlamaya çağırdı.

BANGLADEŞ'TE NE OLMUŞTU?

Bangladeş'te 1971'deki Bağımsızlık Savaşı'nda görev alan kişilerin çocuklarına kamuda kontenjan ayrılması kararının ardından protestolar başlamıştı. Bangladeş Başbakanı Hasina liderliğindeki Avami Birliği Partisi ile bu partinin öğrenci kanadı Bangladeş Öğrenciler Birliğinin üyelerinin yanı sıra polisin üniversite kampüslerinde öğrencilere saldırıları ve müdahaleleri sonucu protestolar yoğunlaşmıştı.

Bangladeş Yüksek Mahkemesi, 21 Temmuz'da, Bağımsızlık Savaşı'na katılanların ailelerine ayrılacak kontenjanı yüzde 30'dan yüzde 5'e çekmiş, toplam kontenjanın yüzde 2'sinin etnik azınlık ve engelli bireylere, yüzde 93'ünün ise liyakate dayalı şekilde tahsis edilmesine karar vermişti.

Bangladeş Adalet Bakanı Enesul Hak, gerginliğin azalmasıyla protestolar nedeniyle konulan sokağa çıkma yasağının tedricen kalkacağını belirtmiş, ardından ülkede bazı iş yerleri ve resmi kurumlar kısıtlı hizmet vermeye başlamıştı.

ESKİ BANGLADEŞ BÜYÜKELÇİSİ LOĞOĞLU: SÜREKLİ KISITLAMALAR GETİRDİ

Eski Bangladeş Büyükelçisi ve eski CHP Adana Milletvekili Faruk Loğoğlu, Bangladeş’te yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. 

1976-1978 yılları arasında Bangladeş’te diplomat olarak görev aldığını söyleyen Loğoğlu, şöyle konuştu:

"Bangladeş, askeri yönetimlere yabancı olan bir ülke değil. 1970’lerde, 80’lerde askeri yönetimler tarafından yönetilen bir ülke konumundaydı. Ama Bangladeş ekonomik açıdan son yıllarda baya bir sıçrama yaptı, gelişmeler gösterdi. Fakat Bangladeş’i neredeyse 20 yıldır yöneten Başbakan Şeyh Hasina, ülkede çok ciddi sıkıntılara yol açarak, ifade özgürlüğü başta olmak üzere özgürlüklere sürekli kısıtlamalar getirdi. Bangladeş’i sürekli demokrasi kurallarına uyan bir ülke olmaktan giderek uzaklaştırdı."

“ÜLKE TARİHİNDE BU ÇAPTA BİR AYAKLANMA OLMADI”

Hasina’nın son dönemlerde çıkardığı bazı yasaların tepki yarattığını ve protestolara neden olduğunu kaydeden Loğoğlu, "Askeri yönetim başkanı, bir geçici hükümet kurulacağını ve en kısa zamanda Bangladeş’in tekrar demokratik bir yapıya kavuşturulacağını söyleyerek işbaşı yaptı" dedi.

Bangladeş tarihinde bu çapta bir ayaklanmanın olmadığını vurgulayan Loğoğlu, “Halkın bu ayaklanması, toplumun geniş bir kısmını kaplamakla birlikte, halk tabakalarında sadece gençleri değil, toplumdaki her kesimi kapsayan bir ayaklanma. Ki çok can kaybı da oldu. Buna rağmen bu gösterilerin devam edeceği anlaşılıyordu" diye konuştu.

Geçici hükümetin nasıl olacağı konusunda ise Loğoğlu, "Askeri yönetim, ülkedeki parti siyasi liderleriyle sivil toplum kuruluşlarıyla görüşerek, bu kadar sıkıntılı bir dönemden sonra askeri yönetime de en kısa sürede son vermek için uygun bir kompozisyonla bir geçici hükümet kurmaya çalışacaktır. Bunu yapabilirler diye düşünüyorum" dedi.

Loğoğlu, Hasina’nın ülkeyi terk etmesine ilişkin "Hasina kaçtı ve nereye gittiği belli değil. Yeni gelen sivil hükümet, gereken duyuruları yapacak ve iadesini isteyecek. Herhalde yargıya çıkarmak isteyecektir ama tam olarak ne olacağını kestirmek şu aşamada çok güç" görüşünü dile getirdi. Loğoğlu, "Bangladeş’teki bu olaylar, halkın çok güçlü bir şekilde hükümet aleyhinde gösteriler yapması ve dökülen kanlar pahasına bunu sürdürmesiyle gerçekleşti" dedi.

Bangladeş’teki olayların demokrasi açısından önemine vurgu yapan Loğoğlu, "Tabi askeri kanadın ne yapacağına bağlı olarak, Bangladeş halkının yaptığı, demokrasi ve halkın kendi haklarına sahip çıkması açısından çok güçlü bir örnek" diye konuştu.