Papa Francesco, Pazar günü kutlanacak olan Paskalya Yortusu öncesindeki Kutsal Perşembe kapsamında ayak yıkama ritüelini gerçekleştirdi.

Papa burada yaptığı konuşmada, "Bu olayın arkasında (Brüksel’deki saldırı), barış değil, kan isteyen silah tüccarları var. Onlar savaş istiyor, kardeşlik değil.”dedi.

Aralarında Müslümanların da bulunduğu göçmenlerin ayaklarını yıkadı

Papa, İsa Peygamber’in çarmıha gerilmeden önceki gece, Gizli Son Akşam Yemeği’nde (Rabbin Sofrası) 12 havarisine karşı tevazuunu göstermek amacıyla ayaklarını yıkayıp öpmesine atfen hayata geçirilen bu ritüel için Roma yakınlarındaki Castelnuovo di Porto’daki bir mülteci kabul merkezini seçti.



Giderek ağırlaşan sığınmacı krizine dikkat çekmek için burayı seçtiği belirtilen Papa, 3’ü Müslüman, 1’i Hindu, 3’ü Kıpti ve 5’i Katolik Hristiyan olmak üzere 12 göçmen ve 1 İtalyan’ın ayaklarını yıkadı. Onların önünde diz çökerek bu ayini gerçekleştiren Papa, daha sonra havluyla kuruladığı ayakları tek tek öptü.



“TIPKI HAVARİ YEHUDA GİBİ SALDIRININ ARKASINDA KAN İSTEYENLER VAR”


Söz konusu merkezde, savaştan, yoksulluktan ya da terörden kaçıp, daha iyi bir yaşam umuduyla İtalya’ya gelerek sığınma talebinde bulunmuş olan 25 ülkeden 900’e yakın göçmenin kaldığı kaydedildi.

Papa burada yaptığı konuşmada, Hz. İsa’ya para için ihanet eden havarisi Yehuda’yı hatırlatarak, şunları söyledi:


SALDIRININ ARKASINDA KAN İSTEYEN SİLAH TÜCCARLARI VAR

“Müslüman, Hindu, Katolik, Kıpti… Bugün burada, hep bir aradayız. Kardeşiz, barış içinde yaşamak isteyen aynı Rabbin çocuklarıyız. 3 gün önce, bir Avrupa kentinde (Brüksel), bir savaş ve yıkım jesti yapıldı: bu insanlar barış içinde yaşamak istemiyor. Ancak bu jestin arkasında, başkaları vardı, tıpkı Yehuda’nın arkasında, İsa’yı teslim etmeleri karşılığında ona para veren başkalarının olduğu gibi. Bu olayın arkasında ise (Brüksel’deki saldırı), barış değil, kan isteyen silah tüccarları var. Onlar savaş istiyor, kardeşlik değil.”


İLK KEZ BİR KADININ AYAĞINI YIKAMIŞTI

Papa, 2 yıl önce de Roma’daki bir ıslahevinde tutulan, aralarında bir Müslüman bir kız çocuğun da bulunduğu hükümlülerin ayaklarını yıkamıştı.

Böylece tarihte ilk kez bir Papa bir kadının ayaklarını yıkamış oldu. İncil’e göre Hz. İsa da, 12 havarisi arasında bulunan bir kadının da ayaklarını yıkamıştı.

Papa Francesco ile selefleri 16. Benediktus ve 2. John Paul’den önceki papalar ise bu ritüeli, Aziz Giovanni Lateran Bazilikası’nda 12 rahiple gerçekleştiriyordu.