Alibaba Karakaş


TÜRKİYE'YE GÖZ YAŞARTICI GAZ SATILIYOR PROTESTOSU



Türkiye’deki Gezi Parkı ey­lemlerini destekleyen bir grup Londralı da gösteride yer aldı. Göstericiler, “Burada Göz yaşartıcı gaz satılıyor. Türkiye’de insanları öldürüyor” yazılı pankart ve “Diren Türkiye, diren ODTÜ” yazılı dövizler ta­şıdı. 
Eylem çağrısında şu sözlere yer verildi: “Türkiye, Mısır ve Bre­zilya’daki göz yaşartıcı gazdan, Suriye’deki silah­lara kadar, DSEI silah fuarı kü­resel bir kan ve kâr sergi salo­nudur”.



Türkiye’nin de katıldığı Excel’de düzenlenen ve 4 gün sü­ren dünyanın en büyük savunma ve güvenlik fuarlarından DSEI’da, katılımcıların yaklaşık yarısını İn­giliz savunma ve silah şirketleri, yüzde 20’sini Amerikan şirketleri ve geri kalanını da NATO ülkele­rinden şirketler oluşturdu.

Türkiye’den silah sanayisindeki ürünlerini tanıt­mak, pazar geliştirme faaliyetleri ve katılımcı firmalar ile işbirliği görüşmelerinde bulunmak üzere, roket ve füze tasarımı, geliştiril­mesi ve üretimi konularında tanınan bir kurum olan Roketsan da katıldı.

Fuar sırasında Milli Savunma Bakan Yardımcısı Hasan Kemal Yardımcı, Genel Kurmay Heyet Temsilcisi Tuğgeneral Mehmet Dişli, Londra Büyükelçiliği Silahlı Kuvvetler Ataşesi Deniz Kurm. Kd. Alb Erdal Ergün, İngiltere’nin yeni Ankara Büyükelçisi Richard Pe­ter Moore ve beraberinde Hava Ataşesi Albay Ömer Özkan, Kara Ataşesi Albay Mehmet Çalkayış ve Genel Kurmay ekibinden Hava Yarbay Emre Yıldırım gibi birçok üst düzey delegasyonu ‘Roketsan’ standını ziyaret etti.

SİLAH FUARI ÖNÜNDE PROTESTO GÖSTERİSİ

Grup, protestolar esnasında fuar alanına sokulmaya çalışılan bir askeri botun girişini de en­gelledi.Metropolitan Police söz­cüsü de yapıtğı açıklamada yolu kapadıkları için 18 kişinin gözal­tına alındığını söyledi. Gösterici­lerse silahların bebekleri öldür­düğü ve milyonların insanları öl­dürmek yerine, onlara yardımcı olmaya harcanması gerektiğini söyledi.

Londra’nın Docklands’daki sergi merkezinin dışında top­lanan Uluslararası Savunma ve Güven­lik Fuarı Protestosuna Occupy hareketi liderlik ediyor. Occupy iki yıl önce St Paul katedralinin önünde yaklaşık 4 ay süren bir çadır kurma eylemi yapmış ve sosyal ve ekonomik eşitsizliği protesto etmişti.

Fuar esnasında Türk savunma sanayinden Roketsan’ın yer aldığını kaydeden Milli Sa­vunma Bakan Yardımcısı Hasan Kemal Yardımcı, fuar ziyareti ile ilgili açıklamasında, “İngiliz Sa­vunma Bakan Yardımcısıyla gö­rüştük. İngiliz Deniz Kuvvetleri Komutanı da, Türkiye’nin standını ziyaret etti. İkili görüşmeler yaptık. Her zaman olduğu gibi Türkiye’ye ilgi fazla. Türk savunma sanayii her geçen gün gelişimini sürdürüyor. Bu tip fuarların savunma sanayi­mize hem yeni dünya vizyonu hem yeni ortaklıklar bakımından katkısı var” dedi.


 

20130908-L1020252

 

 

20130908-L1020253

20130908-L1020258