Geçtiğimiz Haziran ayında Türkiye-Almanya arasında Gezi Parkı krizi yaşanmıştı. Başta Alman başbakanı Angela Merkel olmak üzere Alman üst düzey yetkililer Gezi Parkı gösterilerinde polisinin uyguladığı şiddeti eleştirmiş ve Berlin'in öncülüğünde Avrupa Birliği ile Türkiye arasında başlaması planlanan müzakereler ertelenmişti.


Hatta Merkel bir açıklamasında Gezi Parkı eylemcilerine uygulanan şiddete yönelik eleştiri dozajını yükselterek "Türk hükümetinin tavrı beni dehşete düşürüyor" demişti. Ancak bu eleştirilere rağmen Türk polisine en büyük desteğin Almanya'dan gittiği ortaya çıktı. Sol Parti'nin Almanya'nın Türk polisine yaptığı desteğe ilişkin soru önergesini yanıtlayan Merkel hükümeti, bu konuda Ankara-Berlin arasında yüksek oranda ticaretin bulunduğun itiraf etti.


2009 yılından bu yana yılda ortalama 140 bin Euro değerinde biber gazı ve gaz bombası atan silahın Türkiye'ye satıldığı belirtilirken, Alman eğitimcilerin de 2003 yılından bu yana Türk polisini eğittiği açıklandı. Ayrıca Federal Kriminal Dairesi (BKA) Türk içişlerine bağlı birimlerin kullanması için 300 bin Euro değerinde bilgisayar tekniği, polis köpeği ve yelek hediye etmiş.


Sol Parti Federal Meclis üyesi Sevim Dağdelen ise Almanya'nın Türk polisine bu yardımını sert şekilde eleştirdi. Yardımların bir hukuk devleti için yapılmadığına dikkat çeken Dağdelen "Yardımlar meşru protestoları engelleyen demokratik olmayan bir ülkeye gönderilmiş. Federal hükümetin bu şekilde Erdoğan hükümetini desteklemesi kabul edilmez, yardım programları derhal durdurulmalı" dedi.anf