ALMANYA

Aşk, Mark ve Ölüm: İlk kuşak göçmenlerin müzik kültürü

Berlinale’nin Panaroma bölümünde dünya prömiyeri gerçekleştirilen ‘Aşk, Mark ve Ölüm’ adlı belgesel film, 29 Eylül’den itibaren sinemalarda gösterime girdi.

Remake, Remix, Rip-Off’la büyük başarı yakalayan Cem Kaya’nın Mehmet Akif Büyükatalay’la ortaya çıkardığı bu sıradışı belgesel, 1961 yılında Türkiye'den Almanya’ya başlayan işçi göçü kapsamında ilk kuşak işçilerin ürettikleri şarkıları ve müzik kültürünü anlatıyor.

Almanya'daki Türkiyeli göçmenlerin, çocuklarının ve torunlarının yaşattığı bağımsız müzik kültürünün eşi benzeri görülmemiş hikâyesini eğlenceli ve dolambaçlı bir dille, ilk defa gün yüzüne çıkan arşiv görüntüleri eşliğinde anlatıyor.

Türkiyeli göçmenlerin bağımsız, dolayısıyla da pek bilinmeyen müzikal dünyası Almanya için eşsiz nitelikler taşıyor. Türkiye’den Almanya’ya taşan müziğin 60 yıla dayanan mirasını kutlayan Aşk, Mark ve Ölüm, hem savaş sonrası için alternatif bir tarih hem de içinde yer alan Köln Bülbülü Yüksel Özkasap, Derdiyoklar, Cavidan Ünal, Muhabbet, Killa Hakan, Kabus Kerim, Erci E. ve Hatay Engin gibi isimlerle müzikal anlamda bir ünlüler geçidi niteliğinde.

Film ismini, Berlin’de yaşayan şair ve yazar Aras Ören’in bir şiirinden alıyor.