Almanya’nın Frankfurt şehrinin kuzeyindeki Giessen kasabasında düzenlenen ve 2 bin kişinin katıldığı Eritre Kültür Festivali'ni protesto eden göstericiler ile polis arasında olaylar çıktı.

Gießen'deki tartışmalı Eritre Festivali çevresindeki olaylar sırasında 26 polis yaralandı. Polise göre, göstericiler diğer şeylerin yanı sıra taşlar, şişeler ve sis bombalarıyla saldırdı. Yaklaşık 100 ön soruşturma başlatıldı.

Kasaba yetkilileri, geçen yıl benzer bir olayın patlak vermesinin ardından festivalin devam etmesini durdurmaya çalışmış ancak yerel mahkeme yasağı bozmuştu. Eritreliler Avrupa Birliği ülkelerine yerleşmek isteyen en büyük Afrikalı göçmen gruplarından birini oluştururken, son yıllarda Almanya çok sayıda Eritreliye sığınma hakkı verdi.

SPD, AfD ve CDU'DAN FARKLI AÇIKLAMALAR GELDİ

Gießen Belediye Başkanı Frank-Tilo Becher (SPD) Pazar günü öğleden sonra şiddetin patlak vermesiyle ilgili olarak, "Hafta sonu şehrimizden dünyanın dört bir yanına yayılan görüntüler dayanılmaz" dedi.

Belediye, şiddet tehdidi nedeniyle festivali yasaklamayı mahkemede başaramadı - son olarak Cuma günü Kassel'deki Hessian İdare Mahkemesi'nde görüldü. Becher, "Bizimkiyle, kentsel toplumla, buradaki yaşamla, bizimle hiçbir ilgisi yok ve bunu burada çözemeyiz" dedi.

Hessen İçişleri Bakanı Peter Beuth (CDU), Gießen'in "Eritre çatışma durumlarının sahnesi haline getirildiğini" eleştirdi ve federal hükümete konuya müdahale etmesi için çağrıda bulundu. Eyalet parlamentosunda muhalefetteki SPD fraksiyonu ise, festivalin devam eden varlığının eleştirel bir şekilde sorgulanması gerektiğini savundu.

Eyalet parlamentosundaki ırkçı AfD meclis grubu da "bu etkinliğin devamının" yasaklanması çağrısında bulundu. Cumartesi günü festivalin başında çıkan olayların ardından, festivalin ikinci ve son gününde ortalık sakin geçti. 

İKİNCİ GÜN SAKİN GEÇTİ

Cumartesi günü 1000'den fazla acil servis görevlendirildi, yetkililer cop ve biber gazı kullandı ve bir tazyikli su hazırdı. Polise göre, şehrin farklı yerlerinde potansiyel olarak şiddet uygulayan insan grupları vardı ve bunlardan bazıları da gözaltına alındı. Polise göre, Cumartesi günü Hessenhallen'deki festivale yaklaşık 2.000 katılımcı vardı. 

Yanardağ uyardı: "Ukrayna savaşı uzarsa Almanya hedef olabilir" Yanardağ uyardı: "Ukrayna savaşı uzarsa Almanya hedef olabilir"

Şehir İdaresine göre festival organizatörleri geniş kapsamlı bir aile kutlaması yapıyorlar. Programda müzik ve yemeğin yanı sıra siyasi konuşmalara da yer veriliyor. Bir şehir sözcüsü, konuşmaların ne hakkında olduğunun bilinmediğini söylerken, muhalifler organizatörleri rejim ve hükümdar Isaias Afewerki adına propaganda yapmak ve bunun için bağış toplamakla suçluyor. Geçen yıl da festival öncesi çeşitli olaylar çıkmıştı.

ERİTRE'DE TEK PARTİ DİKTATÖRLÜĞÜ

Yaklaşık üç milyon nüfusuyla Eritre, kuzeydoğu Afrika'da Kızıldeniz kıyısında yer alır ve uluslararası alanda büyük ölçüde dışlanmıştır. Ülke Başkanı Isayas Afewerki, Etiyopya'nın 30 yıl önce bağımsızlık için savaşmasından bu yana 30 yıl boyunca tek parti diktatörlüğünde hüküm sürdü. İfade özgürlüğü ve basın özgürlüğü ciddi şekilde kısıtlanmıştır. Parlamento, bağımsız mahkemeler veya sivil toplum kuruluşları yoktur. Ayrıca, birçok kişinin yurt dışına kaçtığı katı bir askerlik ve zorunlu çalıştırma sistemi var.