KCK soruşturması kapsamında geçen yıl gözaltına alınan ve geçen nisan ayında tahliye edilen yazar- yayıncı Ragıp Zarakolu, Essen'de düzenlenen Ruhr Kitap Fuarı çerçevesinde dün yapılan panele, davetli olarak katıldı. Ceyhun Kara'nın yönettiği ve Almanca çevirisini Recai Hallaç'ın yaptığı panele konuk olan Ragıp Zarakolu Türkiye'deki ifade özgürlükleri ile ilgili soru üzerine, "Kendimizi dolandırılmış hissediyoruz. Çünkü reform sürecini, hepimiz destekledik, reform komisyonlarına katıldık ve firkirler ileri sürdük.Düşünce özgürlüğü konusunda, on yıldır raporlar hazırlıyoruz, Evet kibarca karşılanıyorsun; ama bakıyorsun özünde değişen birşey yok. İhanete uğramamız yeni bir şey değil, Özal döneminde başlamış bir süreç. Bir çok aydın, Özal döneminde de umutlanmıştı. Ardından terörle mücadele yasası geldi ve herşey yine değişti" sözleriyle yanıtladı.

"BİZİ DÖVMEDİKLERİ İÇİN TEŞEKKÜR MÜ EDELİM"

Şu anda 12 Eylül'ü yargılayan iktidar partisi AK Parti, 12 Eylül yasaları ile Türkiye'yi yönetiyor. Dolayısıyla da bütün sistem aslında, gayrımeşru" ifadelerini kullanan Ragıp Zarakolu, göz ltılarla ilgili şunları söyledi:

"Haksız tutuklamalara baktığınızda 12 Eylül döneminden farklı birşey yok. Adil olmayan yargılamada değişen birşey yok. İnsanlar, yine cezaevlerine dolduruluyor. Acaba teşekkür etmemiz mi gerekiyor, bizi dövmedikleri için? Ya da bize, yemek verdikleri için. Değişen sadece yemek veriyor olmaları. 'Allah razı olsun' diyelim. Eskiden emniyette yemek vermezlerdi, polislerle aynı karavanı yedik Terörle Mücadele Şubesi'nde. Yani soğuk bir kibarlık var. Ama haksız yere 2-3 yıl tutuklanıyorsun." 

" AKP KÜRT BÖLGESİNDE MUHALEFET PARTİSİ DURUMUNDA"

Kürtler'in yoğun yaşadığı bölgede iktidar partisi AK Parti'nin muhalefet partisi durumda göründüğünü belirten Ragıp Zarakolu, şöyle devam etti:

"AKP, bugün Diyarbakır, Hakkari yada başka Kürt çoğunluklu illerde, muhalefet partisi durumunda. Kim iktidar partisi? Tabii ki BDP. O zaman sen BDP ile yaptığın siyasi mücadeleyi, haksız ve eşitsiz bir platforma taşıyarak, mücadele etmek istiyorsun. Halbuki BDP seçimden başarılı çıkan ikinci partidir." 

Salonda bulunan izleyicilerden gelen "Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) halkın partisi midir?" sorusuna Zarakolu, "Evet, BDP halkın partisidir. Halkın partilerinden biridir aynı zamanda. Öncelikle Kürtler'in partisidir. Kürtler'in temel haklarına, cesaretle sahip çıkan ve bedel ödeyen bir harekettir. Son seçimlerde de, benim saygı duyduğum bir başarı gösterdi" yanıtını verdi.

"FAZIL SAY İLE OLAN DAYANIŞMAMI İLETiYORUM"

Bir izleyicinin sanatçı Fazıl Say'ın bugün yargılanmaya başlanacağını hatırlatması üzerine Ragıp Zarakolu, "Elbette Fazıl Say ile olan dayanışmamı belirtmek istiyorum. Gerçekten kendisine karşı açılan davayı, Hırant Dink, Orhan Pamuk ve diğer yazar-aydınlara açılan davalar gibi, haksız, düşünce ve ifade özgürlüğünü ihlal eden uygulamalar olarak görüyorum" diye cevap verdi.

"TÜRKIYE'NİN YENİ BİR SOL OLUŞUMA İHTİYACI VAR"

Zarakolu, yYeni parti oluşumuyla ilgili bir soru üzerine, "Yeni oluşumun, başarılı olmasını istiyorum. Türkiye'nin hakikaten yeni bir sol oluşuma ihtiyacı var. Seksen öncesi yakaladığı yükselişe ulaşabilen Türkiye solunun, siyasi olarak hapsolmuş Türkiye'nin buzlarını kırabileceğini düşünüyorum" dedi.

 


TE(AÖ/İD)