-Gönül Eğlence, Essen Yeşiller Partisi il başkanı -


10-14 Ekim tarihleri arasında devam eden 64.Frankfurt Kitap Fuarı sona erdi. Bu yıl Yeni Zelanda'nin "konuk ülke" olduğu,  binlerce yayınevinin katılımıyla yapılan Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı'na ilgi, bekleneneden daha fazla oldu.
97 ülkeden 7 bin 307 şirket ve yayınevinin standlarıyla katıldığı kitap fuarına, Türkiye'den aralarında Agora, Arkeoloji Sanat, Boyut, Çagrı, Doğa Basım, ,İletişim, Ötüken, Nesil, İstanbul bilgi Üniversitesi, Maviağac, Yeditepe, Can Çocuk, Nesil Çocuk ve Mavi Bulut gibi yayınevlerinin bulunduğu 8'i çocuk edebiyatı üzerine, toplam 35 yayınevi katıldı.


Fuar'a Türkiye'den katılan yayınevlerinin (özel masrafları hariç) tüm harcamalarının kültür bakanlığı bütçesinden karşılandığını açıklayan Kültür Bakanlığına bağlı Kültür ve Turizm uzmanı Taner Beyoğlu, "Fuara katılacak yayınevlerini kimler seçmektedir" sorumuza cevaben, "Fuara katılacakları kültür bakanlığı seçmiyor, yönetiminde yazar, çevirmen ve yayınevi yöneticilerinin de bulunduğu Türkiye Basın Yayın ve Yayıncılar Birliğininin 6 üyesi birlikte belirlemektedir." Toplam 1676 yayınevinin bulunduğu belirtilen açıklamada yukarıda ismi geçen iki birliğe üye olanların seçilebildiği vurgulandı. " Türkiye'nin "onur konuğu" olduğu 2008 yılından bugüne Türkiye standına ilgi oldukça arttı ve türkçeden 40'ın üzerinde değişik ülke dillerine 700 kitap çevirisi yapıldı,TEDA çeviri programına başvurmuş yayınevlerinin 822'si yayımlanmış, 1191 eserine kültür bakanlığının destek verdiği" açıklandı.


                     -Frankfurt Türk Kitabevi standı-

Basın Yayın Birliği başkanı Münir Üstün, Türkiye Yayıncılar Birliği başkanı Metin Celal, Frankfurt Konsolosluğu kültür ataşesi Osman Şahin, Kültür ve Turizm uzmanı Taner Beyoğlu, katip sekreter Serpil Yavuz, Organizeden sorumlu İfaket Bayram, Haluk Bayram, Petra Bayram ,TAM Vakfı basın sözcüsü Cem Şentürk ve Essen Yeşiller partisi il başkanı Gönül Eğlence ile diğer görevlilerin özverili ve dostane davranışları Türk standına olan ilgiyi daha da artırmış.


  -Kültür Bakanlığı ve Frankfurt Ataşeliği bünyesinde Kitap Fuarı için görevlilerden bir grup-


İRAN PROTESTO EDİLDİ


İran standının bir grup Suriyeli ve İranlı muhalif gösterici tarafından kısa süreli protesto edildiği fuarda, İranlı muhalif grupların açtığı ınformasyon masaları resim ve duvar gazeteleriyle İran'da vahşetin yaşandığını belirten bildiriler dağıttılar.



            - İranlı Muhaliflerin Fuar alanı içindeki -dışarıda- informasyon masası-


Fuarda ellerindeki içi kitap dolu poşetlerle standları gezen değişik ülkelerden kitapseverleri görmeye değerdi. Dünyadaki yeni yayınlanmış veya çevirisi henüz değişik dillere yapılmamış eserlerin başka dillerde yayınlanması için telif ve çeviri haklarının pazarlandığı büyük bir edebiyat panayırıdır Frankfurt Kitap Fuarı.

EDEBİYAT VE SİNEMA TARTIŞILDI


64. Frankfurt Kitap Fuarı'nın son gününde Moderatörlüğünü Türkiye Basın Yayın Birliği başkanı Münir Üstün'ün yaptığı," Edebiyat ve Sinema" adlı etkinlikte konuşmacı olarak Radikal gazetesi yazarı, İstanbul devlet konservetuarı mezunu "Boyalı Hamsi ile Süs Balığı" gibi birçok çocuk kitabı yazarı Görkem Yeltan, Kaloforniye Üniversitesi TV ve Dijital Medya bölümü mezunu, birçok belgesel film ödülüne layık görülen Mahmut Fazıl Çoşkun ile Nur Bilge'nin "Bir zamanlar Anadolu" ve "üç maymun" filmi senaristi Ege Üniversitesi Tip fakültesi mezunu Ercan Kesal vardı.

 
-      Soldan sağa, Ercan Kesal,Görkem Yeltan, Münir Üstün ve Mahmut Fazıl Çoşkun-


Tartışmalı geçen etkinlikte, dinleyicilerin de katılımıyla Edebiyat ile Sinema arasındaki koparılmaz bağ dile getirildi. konuşmacıların hemfikir olduğu ve dikkat çeken değerlendirme şöyleydi; Bir japon çizgi roman filmi gibi, Kuzey Avrupa filmi veya İran, Kore filmleri gibi ilk bakışta kendine ait "bir tarzı" olan Türk sinemasının yokluğundan söz edildi. "Sinemanın dili, yönetmenin dilidir" değerlendirmesinde bulunan Ercan Kesal'e "Sinemada evrensel bir dil söz konusu değil midir, neden "türk filmleri tarzından" bahsediyorsunuz sorusu diğer konuşmacıların yorumlarıyla devam etti.


Özellikle çocuk kitapları üzerine farklı bakışı ve değerlendirmesiyle dikkat çeken Görkem Yeltan, geleceğe yönelik umut dolu yaklaşımlar sundu. Bir dinleyicinin " baskı ve zulüm yılları ve  açık faşizmin terörü sanatçıların ve yazarların toplumsal içerikli konulara eğilmesine yol mu açmaktadır, Yılmaz Güney filmleri buna örnek gösterilebilinir mi" sorusuna farklı cevaplar verildi. Görkem Yeltan " ne yani şuan da Türkiye'de baskı yok mu" güzel eserler yapmak için illa ki, baskı ve zulüm mü olacaktır derken, öte yandan bir Şair'in kitabının baskısı sadece 500 adet ile sınırlı kalıyorsa, çok düşünmeliyiz" değerlendirmesine, Senarist Ercan Kesal, " Bir film izledim", veya "bir kitap okudum hayatım değişti" " sözlerinin okurlar ve izleyicilere kalıcı mesajlar vermesinin öneminin altını çizerek devam ettiği etkinlik, Mahmut Fazıl Çoşkun'un yorumlarıyla ilgiyle izlenerek son buldu.


"ORTA DOĞU DA İSYAN VE KÜRTLER"


Türkiye'de ve Avrupa'da birçok yerde devam eden kürt-türk tartışması Frankfurt Kitap Fuarı'na oldukça uzak klamıştı. Öyleki daha kültür bakanlığı inisiyatifiyle yapılmış bir etkinlik henüz bitmek üzereyken panoda "Ortadoğu'da isyan ve Kürtler" yazısı altında toplu resimler çektirilmeye farkında olunmadan devam edildi. Biraz önceki toplantı bölümünü hınca hınç doldurmuş kalabalığın hemen çoğunu "Mezopotamya Yayınları" nın düzenlediği etkinlikte de görmek mümkündü.

   
                        - F.Çetin ve E Auth-

F.Çetin
ve E.Auth'un konuşmacı olarak bulunduğu etkinlikte ise, daha çok diplomatik bir dil kullanılarak "Kürt sorunun uluslararası bir sorun olduğunun" altı çizildi.
2011 yılında tüm arap coğrafyasını sarmalayan "Arap baharı" olarak bilinen olayların arkasında batılı ülkelerin rollerinin altı çizilerek, batı ülkelerinin "çifte standartlı demokrasi anlayışları" örnekler verilerek eleştirildi.


Ortadoğu'daki 22 devletin hemen tamamının aile şirketleri gibi yönetildiği açıklanarak, "batı ülkeleri son olaylara müdahale ederek, iktidardaki mutlu azınlıkların elindeki maddi olanakları geniş kesimlere dağıtmak ve onlari daha rahat kontrol etmek istemektedir" İran ve Suriye'deki olaylara da değinilen etkinlikte, "Türkiye'nin ,İran ve gerekse de Suriye hükümetlerinin kendi aralarındaki çelişkilere rağmen ,Kürtlerin hak ve özgürlükleri gündeme geldiğinde anında ortak bir tavır izlemektedirler" yorumuyla ve yapılan tartışmalarla etkinlik sona erdi.


Kitap Fuarı sürerken renkli kıyafetler içinde eğlenenler de vardı. Yaptıkları hareketlerle edebiyatçıları, kitapseverleri, yazar ve çevirmenleri yorgunluktan biran da olsa uzaklaştıran gösteriler sergileyen gruplar, 64 uluslararası kitap fuarının ilgi odağı halindeydi.