Kolat, 'Almanya'da doğan insanlarımız için opsiyonlu uygulama kesildi, ama birinci ve ikinci kuşak için hiçbir şey değişmedi. Alman Türk Toplumu bu uygulamayı sert eleştiriyor' dedi.

CDU/CSU ve SPD arasındaki koalisyon sözleşmesinde Almanya'da doğan göçmen çocukları için çifte vatandaşlık hakkı tanındı. Uygulamadan önce göçmenler 23 yaşına geldikten sonra seçim yapmak zorunda kalıyorlardı. Konuyla ilgili Kolat, 'Bize karşı SPD sözünü tutmadı. Çifte vatandaşlık uygulaması herkes için geçerli olmayacak.', ifadelerini kullandı.

 

Yeni vatandaşlık uygulaması özellikle üçüncü kuşak için geçerli.  Yeni uygulamadan öncede paralel bir şekilde alman vatandaşlığın yanında AB ve İsviçre vatandaşlığı taşıyan insanlar için bir şey değişmedi. SPD başkanı Sigmar Gabriel konuyla ilgili 'Elbette SPD daha derin bir uygulama kurmak istiyordu, ancak CDU ve CSU ile bir koalisyonun'da bu mümkün değildir.', dedi. Almanya Başbakanı Angela Merkel 'Bizim için kolay olmadı. Çifte vatandaşlığa karşı önemli sebeplerimiz var, ama burada doğan insanlarımıza bir mesaj vermek istedik.', ifadelerini kullandı.