Alman Federal Meclisi'nde 1915 olaylarını soykırım olarak addeden karar tasarısının kabul edilmesine Türkiye'den ilk diplomatik tepki geldi.

Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu'nun istişarelerde bulunmak üzere Türkiye'ye geri çağrıldığı bildirildi. Büyükelçi'nin geri çağrıldığını Kenya'da yaptığı konuşmada doğrulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Büyükelçi'nin Türkiye'ye gelişinden sonra nihai kararımızı vereceğiz" dedi.

Türkiye'nin daha önce de 1915 olaylarını soykırım olarak tanıyan ülkelere verdiği ilk diplomatik tepki büyükelçinin geri çağrılması olmuştu.

Hüseyin Avni, Karslıoğlu, daha önce Alman medyasına açıklamasında, "Federal Meclis'in bu olayları soykırım olarak tanınması kararı alarak Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesine nasıl katkı sağlayabileceği oldukça meçhul" demişti. Büyükelçi, iki halkın tarihin bu trajik dönemi konusunda birlikte çalışmaya teşvik edilmesi gerektiğini belirterek, Türk hükümetinin ortak bir tarih komisyonu kurulması konusundaki önerisini hatırlatmıştı.

Merkel, Gabriel, Steinmeier katılmadı

Alman Federal Meclisi'nde yaklaşık bir saat süren tartışma oturumunun ardından "1915-1916 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu'nda Ermenilere ve diğer Hristiyan azınlıklara uygulanan soykırımın hatırlanması ve anılması" başlıklı karar tasarısı bir ret, bir çekimser oyla kabul edildi. Başbakan Angela Merkel, Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel ve Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier programlarını gerekçe göstererek oylamaya katılmadı.

Afp/Rtr/DW/BÖ/ÇA