Anmanın ilk gününde dünyanın birçok ülkesinden iki bine yakın kişinin katıldığı konferansta dünya kadın hareketinin öncü isimlerinden olan Rosa Luxemburg'un mücadelesi anlatıldı. Dünya sosyalist ve kadın hareketlerinin günümüzde yaşadığı sorunlara da dikkat çekilen konferansta söz alan Alman parlamenterden Ulla Jelpke, 9 Ocak günü Paris'te katledilen Kürt kadın siyasetçiler Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in anısına konferans katılımcılarını bir dakikalık saygı duruşuna davet etti.

Sol Partili parlamenter Jelpke, Paris'teki cinayeti sert şekilde kınarken, Kürt kadın hareketinin ve özgürlük mücadelesinin acısını paylaştıklarını söyledi.
Rosa Luxemburg ve arkadaşı Karl Liebknecht mezarları başında anıldı. Almanya'nın değişik kentlerinden gelen 5 bine yakın bir kitle Frankfurter Tor meydanından başlayarak mezarlığa kadar yürüdü.


Yürüyüş Luxemburg ve Liebknecht'in mezarına çelenk bırakılmasıyla sona erdi. Anma törenlerine Sol Parti Eşbaşkanları Katja Kipping ve Bernd Riexinger, Sol Parti Grup Başkanı Gregor Gysi'nin yanı sıra Yunan solcu lider Alexis Tsipras ile eski Doğu Alman yönetiminin yaşayan liderleri katıldı.