Almanya'da eylül ayında düzenlenecek olan genel seçimler öncesi, siyasilerin vaatleri ortaya çıkmaya başladı. Alman Sosyal Demokrat Partisi SPD'nin başbakan adayı Martin Schulz, 2003 yılında yapılan reformlarla 50 yaşın altındakiler için 24 aydan 12 aya, 55 yaşın üzerindeki kişiler içinde 32 aydan 18 aya indirilen işsizlik maaşı süresinde yeni düzenlemeler yapacaklarını söyledi. Bu değişiklikler 2003 yılında SPD ve Yeşiller büyük koalisyonu tarafından gerçekleştirilmişti. Schulz, 2010 Ajandası olarak bilinen bu programı bir hata olarak değerlendirdi.

Schulz öte yandan asgari emekli maaşı uygulamasına geçileceğini ve eğitimin anasınıfından üniversiteye kadar tamamen ücretsiz olacağını belirtti. Süreli iş sözleşmelerine de sınır koyacaklarını vurgulayan Martin Schulz, böylelikle herkesin süresiz iş sözleşmesi sahibi olmalarını sağlayacaklarını vurguladı. 

Ekonomistler: İstihdam kurallarının değişmesi sakıncalı

Ekonomi uzmanları ise reformların sulandırılmaması uyarısında bulundu. Federal hükümetin Danışmanlar Kurulu Başkanı Christtoph Schmidt, Rheinische Post gazetesine verdiği demeçte, "Seçim havasına giren politikacıların önce Alman istihdam piyasasının son yıllardaki istikrarını neye borçlu olduğuna bakmaları gerekir" dedi. Schmidt, 2010 Ajandası'nın işsizliğin azalıp istihdamın artmasına önemli katkıda bulunduğunu söyledi.

Ekonomik araştırma enstitüsü ifo'nun başkanı Clemens Fuest ve özel sektöre bağlı ekonomik araştırma enstitüsünün direktörü Michael Hüther de reformların geri alınmasının istihdam ve ekonomik büyüme açısından sakıncalı olacağını, "işsizlik yardımı ödeme süresinin uzatılmasının işsizleri yeniden çalışma hayatına kazandırmayıp, onları nafakaya bağlamak anlamına geleceğini" dile getirdi.

Alman Sosyal Demokrat Partisi'nin muhafazakâr kanadı ise başbakan adayı Schulz'a destek verdi. Grubun sözcüsü Johannes Kahrs bir gazeteye açıklama yaparak "2010 Ajandası'nın hatalı gelişmelere ve suistimale yol açan kısımlarının tamire muhtaç olduğunu" belirtti.