"Temme yargılanmalı"

Irkçılık karşıtı aktivistler, NSU teröründe şaibeli rol oynayan, Hessen Anayasa Koruma Dairesi eski ajanı Andreas Temme’nin evinin önünde eylem düzenlediler.

NSU kurbanlarından Halit Yozgat, 6 Nisan 2006’da işlettiği internet Cafe'de öldürüldüğü anda orada bulunduğu ama hiç bir şey duyup, görmediğini iddia ediyor.

HOFGEİSMAR

"NSU Yapısının Bağlantıları Ortaya Çıkarılsın" isimli eylem birliğinin aktivistleri spontane gelişen bir eylemle Hofgeismar'da Andreas Temme'nin evinin önünde eylem yaptılar. Eylem sırasında aktivistler, Hessen Anayasa Koruma Dairesinin eski ajanının evine "NSU Yapısının Bağlantıları Ortaya Çıkarılsın" tribunalinin iddianamesini bırakıp, evin önünde yapılan mitingde yoldan geçenlere el ilanları dağıttılar.

Cinayet anında oradaydı ama bir şey duumadığını, görmediğini iddia ediyor

Andreas Temme, Halit Yozgat'ın 6 Nisan 2006'da öldürüldüğü anda, Yozgat'ın işlettiği internet kafede bulunuyordu. Cinayet anında orada bulunduğu şahit olarak dinlendiği mahkemede itiraf eden, ancak hiç bir şey duymadığını ve görmediğini ileri süren Temme, hakkında dava dahi açılmamış kendisinin şahit olarak dinlenmesiyle yetinilmişti. Aralarında Benjamin Gaertner’in de bulunduğu bir çok Neonazi ile teması olan NSU cinayet dizisinden en geç Mart 2006’dan beri haberdar olan Temme, bu ilişkilerini ajanlık göreviyle gerekçelendirmişti. Buna karşın Temme’nin bildikleri gizlediği ve cinayetler dizisinde devletin rolünü perdelediği uzmanlat tarafından öne sürülüyor.

Temme’nin internet kafede ne Halit Yozgat'ın cesedini gördüğünü, ne silah sesi duyduğunu ve ne de barut kokusu aldığını yönündeki açıklamalarının gerçekle örtüşmesinin mümkün olmayacağı Forensic Architecture adlı kurumun yaptığı araştırmalarla ispatlanmıştı.

Baba İsmal Yozgat: “Andreas Temme ya katilleri gördü ve onlara rehberlik yaptı ya da cinayeti kendi işledi"

Temme’nin evinin önündeki eylemde aktivistler katledilen Halit Yozgat'ın babası İsmail Yozgat'ın, "Andreas Temme ya katilleri gördü, ya da onlara rehberlik yaptı ya da cinayeti kendi işledi" dediğini hatırlattılar. Eylemciler Temme’nin bahçe çitisine çok sayıda plastik poşet bıraktılar. Bunlar cinayet günü internet kafeye girdiğinde elinde taşıdığı ve içinde ağır bir şey bulunduğu belli olan plastik poşete bir atıftı. Poşette bulunan şeyin cinayet silahı olup, olmadığı emniyet birimleri ve sorgu makamı tarafından hiç yeterlice araştırılmamıştı. Aynı şekilde Temme'nin Neonazi çevrelerine olan bağlantıları da aydınlatılmadı.

“Yargılansınlar”

Eylemciler “Andreas Temme yalan söylediği için hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz. Halit Yozgat cinayetinin ve diğer tüm NSU yapısının aydınlatılması engellediği için hakkında suç duyursunda bulunuyoruz. Temme'nin yargılanmasını talep ediyoruz! NSU yapısının altına bitiş çizgi çekilmesine hayır diyoruz!” dediler. Aktivistler Münih’teki mahkemeden çıkacak kararın kesinlik NSU yapısının altına bir çizgi çekilmesi anlamına gelemeyeceğini, buna asla izin vermeyeceklerini ifade ederek, “Eylemlerimiz ırkçı terörün tüm boyutları ve bağlantılarıyla ortaya çıkarılana kadar sürdürecek” dediler.

Klagt Temme an!  

Bald soll mit dem Ende des NSU-Prozesses ein Schlussstrich gezogen werden. Aktivist*innen suchten Andreas Temme an seinem Wohnort auf und demonstrierten für die Anklage des Verfassungsschutzbeamten.
 

Hofgeismar, 04.03.2018 – Heute statteten mehrere Aktivist*innen des Aktionsbündnisses „NSU-Komplex auflösen“ Andreas Temme einen spontanen Besuch an seinen Wohnort in Hofgeismar ab. Dabei hinterließen sie dem ehemaligen Geheimdienstagenten des hessischen Verfassungsschutzes die Anklageschrift des Tribunals NSU-Komplex auflösen und verteilten Flugblätter (anbei) bei einem Demonstrationszug durch den Ort an Passant*innen und Anwohner*innen.   


Andreas Temme befand sich am 6. April 2006 zum Tatzeitpunkt im Internetcafé, als Halit Yozgat ermordet wurde. Später erklärte Temme mehrfach, weder den toten Halit gesehen noch die Schussgeräusche gehört oder den Pulverdampf gerochen zu haben. Diese Aussagen sind durch die Forschungsergebnisse von Forensic Architecture als Lügen überführt worden. 

Ismail Yozgat, Vater des ermordeten Halit Yozgat, schlussfolgert: „Entweder Andreas Temme hat gesehen, wer die Täter waren, oder er hat sie geführt, oder er selbst hat die Tat begangen.“  Bei der Aktion wurden auch eine Fülle von Plastiktüten an Temmes Grundstück hinterlassen. Sie erinnern daran, dass er eine Plastiktüte mit einem schweren Gegenstand in der Hand hatte, als er das Internetcafé betrat. Dies belegen Zeugenaussagen und ein aufgezeichnetes Telefonat von seiner Ehefrau. Ob es sich bei dem Gegenstand um die Tatwaffe gehandelt hat, ist nie ausreichend geprüft worden. Ebenso sind Temmes Kontakte in die Naziszene nicht aufgeklärt.  

Wir klagen Andreas Temme der Lüge an. Wir klagen ihn ferner der Verhinderung der Aufklärung des Mordes an Halit Yozgat und der Verhinderung der Aufklärung des gesamten NSU-Komplexes an. Wir fordern dazu auf: Klagt Temme an! Kein Schlussstrich unter den NSU-Komplex!   

Pressekontakt:
Tribunal ‘NSU-Komplex auflösen‘
Gürsel Yıldırım 0176 659 005 44
[email protected]