YEŞİLLER Federal Meclis milletvekili Memet Kılıç’ın neonazi terör örgütü Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) ile devlet görevlilerinin işbirliğini sorgulamak amacıyla yönelttiği sorulara Federal İçişleri Bakanlığı’ndan cevap verildi.

Cevaplarda, NSU üyesi teröristlere pasaport ve kimlik veren kamu görevlileri hakkında hiçbir soruşturmanın açılmadığı ortaya çıktı. Cevaplardan tatmin olmayan Memet Kılıç, “İçişleri Bakanlığı bunca araştırma ve soruşturmaya rağmen hala konu hakkında bilgisi olmadığını söylemesi soruşturmalara yönelik bizlerin şüphesini ve güvenini azaltıyor. Ortada 10 cinayet ve patlayan bombayla yaralanan 22 kişi var. İhmaller zinciri olduğunu Federal Kriminal Dairesi kabul ediyor fakat Federal İçişleri Bakanlığı her ne hikmetse bunu kabul etmiyor. Federal Hükümet bilgi saklıyor” dedi.

Soruşturma bilgisi yok

Bakanlık, Memet Kılıç’ın soruları arasında yer alan Halit Yozgat cinayeti sırasında olay mahallinde bulunan ve ‘Küçük Adolf’ ile ilgili soruya şu yanıtı verdi: “Bir ifade alınma işlemi esnasında, tarife uyan kişi göze çarpmıştır. Hükümete, bu kişi hakkında elde edilen bilgilerin tümü, halen sürmekte olan hazırlık soruşturması esnasında sunulmuştur. Hazırlık soruşturması bitmeden bu konuda detaylı bilgi vermek, hazırlık soruşturmasını tehlikeye sokacağı için uygun değildir.”
 
Bir başka soruya Bakanlık, intihar eden NSU’nun elebaşılarından Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt adına kimlik ve pasaportlar düzenleyen kamu görevlileri hakkında soruşturma açılıp açılmadığı konusunda soruşturma açıldığı yolunda Federal Hükümetin bilgisi olmadığı belirtildi.

Cevapta, “Bunun dışında Federal Kriminal Dairesi’nin şimdiye kadar olan bilgisine göre, açık bir şeklinde çok benzer vesikalık fotoğraf ve sahte imzalarla evrakta sahtekarlık yapılmıştır. Şimdiye kadar herhangi bir nüfus memurunun kusuru ile suç arasında bir bağlantı tespit edilememiştir” denildi.Dha