Almanya'nın Köln kentinde Almanya Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nin (Nav-Dem) aralarında bulunduğu sivil toplum kuruluşlarının girişimi ile bir protesto gösterisi düzenlendi. Köln'ün Ebertplatz meydanında toplanan Kürt gruplar daha sonra sloganlar atarak Heumarkt'a yürüdü.

Gösterinin organizatörlerinden Nav-Dem iç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı tarafından PKK'ya yakın olan bir kuruluş olarak nitelendiriliyor.



Sol Parti'den destek 


Gösteride Kürtçe, Türkçe ve Almanca sloganlar atan ve HDP'li vekillerin fotoğraflarını taşıyan göstericiler, tutuklamaları protesto etti. Gösteriye Almanya'nın çeşitli kentlerinden gelen Kürt grupları da katıldı. Köln polisi, gösteriye yaklaşık 6 bin kişinin katıldığını tahmin ediyor.

Gösteride bir konuşma yapan Nav-Dem sözcüsü Ayten Kaptan, Alman politikacıları Türkiye'deki tutuklamalara karşı harekete geçmelerini istedi.

Gösteriye Almanya'daki siyasi partilerden Sol Parti ve Yeşiller destek verdi. Gösteride bir konuşma yapan Sol Parti Başkanı Bernd Riexinger, AB'nin Türkiye ile müzakereleri sonlandırmasını istedi. 



Geniş önlem alındı

Köln'deki gösteri de polis de geniş güvenlik önlemleri aldı. Yüzlerce polis yürüyüşün düzenlediği güzergah üzerinde görevlendirildi. Köln polisi gösteri ile ilgili bilgileri Twitter üzerinden paylaştı.

Berlin'deki gösteri 

Berlin'de de Kürt gruplar bir gösteri düzenledi. Polis, Berlin'deki gösteriye yaklaşık 500 kişinin katıldığını belirtti. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı Berlin gösterilerin polis eşliğinde bir yürüyüş gerçekleştirdi. 

Berlin'de cuma akşamı da Brandenburg Kapısı'nın önünde düzenlenen gösteri ile protesto edildi.

HDP Berlin adlı girişim tarafından düzenlenen gösteriye, organizatörlerin verdiği bilgiye göre 4 bin kişi katıldı. 

Hamburg ve Bremen'de yürüyüş



Hamburg ve Bremen de de Kürt göstericiler tarafından şehrin en işlek sokaklarında geçerek devam eden yürüyüşlerde Türkiye'deki tutuklamalar sert dille kınandı. HDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile 9 HDP'li vekilin tutuklanmaları, taşınan pankartlar ve gösteride yapılan Almanca, Kürtçe ve Türkçe konuşmalarla protesto edildi. Gösterilerde Alman polisinin yoğun güvenlik önlemleri aldığı dikkat çekti.   
© Deutsche Welle