Adil Yiğit / Hamburg



“Şehir hepimize ait” büyük pankartıyla Schanze semtindeki Rote Flora’nın önünde engellenen yürüyüşe, resmi rakamlara göre 7,500 civarında katılım vardı. Gerçek sayı 10 bine yaklaşıktı. Polis ablukasından dolayı binlerce gösterici çevrede „izleyici“ olarak yürüyüş dışında kalmıştı. Katılımcılar genelde siyah giyimli ve maskeli gençlerdi. Hamburg dışından gelen göstericiler de vardı.


21 Aralık cumartesi günü şehrin merkezinde bulunan bir çok cadde ve semt „tehlikeli bölge“ statüsüne dahil edilmişti. Özel polis önlemlerinin alınması, Noel alışverişi için yola çıkmış olan Hamburgluların şaşkın bakışlarıyla karşılandı.


HAMBURG‘DA GEZİ PARKI SAHNELERİ YAŞANDI


Schulterblatt caddesindeki toplanan kitle saat 15:00 de başlayacak yürüyüşe adım atmadan, kortejin geçeceği ana cadde polislerce abluka altına alınmış ve yollar kesilmişti. Yürüyüş arabasından yapılan konuşmalar sonrası, sloganlar eşliğinde gösteri saat 15:30 da başladı ama, 100 metre dahi devam etmeden binlerce polis ve arkalarından gelen tazyikli su sıkan polis araçları tarafından kitle engellendi.

  Almanya’nın 7 ayrı eyaletinden gelen, 4 binden fazla özel eğitimli polislerin agresif davranışları gözlerden kaçmadı.  St.Pauli‘den geçecek olan yürüyüş güzergahı önce değiştirildi. Daha sonra ise, yürüyüşün başlamasına dahi tahammül edilmeyerek, gösteri tamamen engellendi.

 

Kitlenin polise yönelik „Defolun“ sloganları ve yürüyüş arabasından yapılan „Polisin kitleye şiddetli saldırısı yasadışıdır buna son verilmelidir“ çağrıları sanki Hamburg’da değil de, İstanbul Gezi Park’ta yaşanıyordu.


YÜZLERCE YARALI VE GÖZALTI VAR


Komite tarafından yürüyüş esnasında onlarca göstericinin polis şiddetine maruz kalarak yaralandığı ve yüzlercesinin de gözaltına alındığı belirtildi. Polis kayıtlarına göre ise, 19 gösterici gözaltına alınırken, 117 polisin yaralandığı açıklandı. Polis şiddeti sonucu yaralanan onlarca göstericinin sayısı konusunda ise,(500 kişi olduğu tahmin ediliyor) bilgi verilmedi.

Gecenin geç saatlerine kadar Hamburg‘un eğlence merkezi Reeperbahn ve çevre semtlerinde gösteriye devam eden kitle, yer yer barikatlar kurarak, ateşler yakıp polislere zor dakikalar yaşattılar.


Trafiğin ve S/U Bahn‘ların (metroların) tamamen iptal edildiği birçok semtte, adeta sıkıyönetim yaşandı.

KİEW’DEKİ GÖSTERİ YAPMA ÖZGÜRLÜĞÜ BİZE DE TANINSIN

Bu esnada bir göstericinin Kiew‘deki batı yanlısı eylemcilerin gösteri yapma hakkı bize de tanınsın dövizini havaya kaldırması dikatlerden kaçmadı.

Ellerindeki taş, boya ve şişelerle polislere karşı koyan kitleyle polisler arasındaki git-geller önce saatlerce 500 m’lik dar alanda devam etti ve zamanla Hamburg'un birçok bölgesine yayıldı.

Yürüyüş arabasından „polisin açıktan provokasyan yaparak kitleyi, terörize ettiği“ açıklaması defalarca kez duyuruldu. Yürüyüş arabasına ve konuşmacılara „tahammül“ gösteren polisler, genç protestoculara oldukça acımasız davranarak Hamburglulara şiddet dolu bir hafta sonu yaşattılar.

Aralarında Sol parti, Yeşiller ve Korsan Parti yetkili ve üyelerinin de bulundugu gösteri, semtin altını üstüne getirdi. Tüm ara caddeler de kesilerek, kitle tamamen ablukaya alındı.

Semtte ikametgah edenlere zorluklar çıkartıldı, hatta hasta olduğuna dair kartını gösterenlere dahi polisin gitmeleri için izin vermemesi tepkiyle karşılandı.

Basın kartı olmasına rağmen, olay bölgesine gitmek isteyenlere de yer-yer engeller çıkartılarak, „başka yerden geçin“ gerekçesiyle görev yapmalarına engel yaratıldı.

Saatler sonra alınan ikinci yürüyüş iznine rağmen, kitlenin yürümesi tekrar tekrar polislerce engellendi ve şiddet ortamına davetiye çıkartılarak, açık çek verildi.

Gecenin geç saatlerine doğru polis Alternatif Kültür Merkezi Rote Flora‘nın önünde nöbet tutar gibi, bir de hatıra pozu verdi.