Zonguldak Kültür ve Dayanışma Derneği'nin kadın kolları tarafından düzenlenen bilgilendirme toplantısı, dernek binasında gerçekleştirildi. Dernek başkanı Erol Yukarıbaş'ın selamlama konuşmasıyla başlanan toplantıya davet edilen Ay Emek Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Temsilcisi Alparslan Metin, çok sayıda kadın üyeyi 3201 Sayılı Kanuna Göre Yurdışından Borçlanarak Emekli Olma Hakkı ile ilgili bilgilendirdi. 

Emeklilik hukuk danışmanı Alparslan Metin, yurtdışında yasayan ve 18 yaşını aşmış her Türk kadının, 3 bin 201 sayılı yasadan yararlanma hakkına sahip olduğunu söyledi. Ev kadını olup da emeklilik hakkından yararlanmak isteyen kadınların, Türkiye'ye kesin dönüşü gerekmediğini belirten Alparslan Metin, şu bilgileri verdi:

"3 bin 201 sayılı yasada, başvuranların 'kesin dönüş' yapması gerekiyor ibaresi var. Ama yasa aslında yaşadığı ülkeden herhangi bir sosyal yardım almamayı öngörüyor. Dolayısıyla örneğin Almanya'dan herhangi bir ev kadını, borçlanarak Türkiye'den emekli olmak için müracaat yapması için, kesin dönüş yapması gerekmiyor.Sosyal yardım almıyorsa bu haktan yararlanabilir."

"YASADAN YARARLANMAK İSTEYEN ACELE ETSİN"

Yurt dışında yaşayanlar için düzenlenen 3 bin 201 sayılı yasanın her an yürürlükten kaldırabilineceğini belirten danışman Alparslan Metin, "Türkiye'de yaşayan vatandaşların bir çoğu, biz neden bu haktan(borçlanarak emeklilik) yararlanamıyoruz diye resmi ihtirazda bulundu.Bundan dolayı yasa, ya değişikliğe uğrar yada iptal edilebilir.Bu haktan yararlanmak isteyen ev kadınlarına, elinizi çabuk tutun uyarısında bulunuyoruz" dedi.

 


TE(GE/İD)