Adil Yiğit 

 KÖLN'DE ÇİVİLİ BOMBANIN 10.YILDÖNÜMÜNDE DOSTLUK ŞÖLENİ 


Türkiye’den Zülfü Livaneli, Sertap Erener, Demir Demirkan’ın, Almanya’dan Udo Lindenberg, Peter Maffay ile Bläck Fööss gibi tanınmış müzik gruplarının katılım sağlayacağı ücretsiz büyük kutlama için heyecanlı hazırlık başladı.  Birlikte / Zusammenstehen başlığı altında Keupstr.‘deki çivili bomba saldırısının 10.yıldönümüne denk düşen büyük anmaya, daha önce katılacağı açıklanan Sezen Aksu’nun özel sebeplerden ötürü katılamayacağı üzüntüyle karşılandı.

DEVLET TV KANALI WDR CANLI YAYIN YAPACAK

Düzenleyicileri arasında Köln Belediyesi, yüksek tirajlı haftalık Stern dergisi,  Demokrasi ve Hoşgörü  İçin Birlik, italyan kökenli sanatçı Mario Rispo (bu organizenin fikir babası) rkçılık karşıtı faaliyetleriyle tanınan Arschuh e.V. derneği ile Keupstr. Esnaf Birliği İnisiyatifi ve Roland Temme gibi birçok çevrenin desteğiyle düzenlenen etkinlik Alman devlet TV’si WDR’de canlı olarak yayınlanacak.

Türkiye kökenli nüfusun yoğun olarak yaşadığı Mülheim semtindeki Keupp caddesinde 10 yıl önce bir bisikletin ardına yerleştirilen zaman ayarlı bombanın patlaması sonucu 22 kişi yaralanmış ve birçok işyeri hasar görmüştü. Olaydan bir gün sonra açıklama yapan zamanın içişleri bakanı sosyal demokrat (SPD) Otto Schily , saldırının ardında yabancı düşmanı ırkçıların değil, kriminel odakların olduğunu işaret etmişti. Polis soruşturmalarına senelerce olayın faili Neonazi faşist katiller yerine, saldırıya maruz kalan mağdurlar ve kurban yakınları arasında devam ederek, kamuoyundan tepki almıştı.

60 -75 BİN ARASI ZİYARETÇİ BEKLENİYOR

Organizatörlere göre 60-75 bin kişinin katılacağının beklendiği üç günlük etkinlik esnasında çeşitli tiyatro gruplarının yanında, tartışma panelleri, dökümanter filmler, söyleşiler ile NSU terörü sonucu öldürülmüş kurbanların aile ve avukatları ile, Almanya’nın en tanınmış sanatçıları ve sürpriz şahsiyetler sahne alarak  Almanya’daki kurumsal ırkçılığın boyutları anlatılacak.

Neonazilere, ırkçılığa ve dışlamaya karşı olan herkesi etkinliğe davet eden Keup Caddesi Esnaf İnisiyatifi Başkanı Meral Şahin şunları söyledi: “Bu bir kültür festivali olacak. Üç gün sürecek etkinlikler Köln tiyatrosu sanatçıları yaşanan bombalı saldırı, sonrası ve insanların şu anki halini sahneye taşıyacaklar. Piyesin içinde Keup caddesinde o olayı yaşamış insanlar da sahne alacak. Bu sergilenen oyun bir- iki yıl boyunca gösterimde kalacak. Etkinliğe gelenleri caddede gezdireceğiz, hep konuşulan ama bilmedikleri yerlere götüreceğiz. Alman medyası olaya yakın ilgi gösteriyor. Keup caddesi esnafı herkese kapılarını açacak ve arka bahçelerinde caddeyi hiç tanımayan insanları misafir edecekler. Herkesi bu etkinliklere davet ediyorum.”

KÖLN BELEDİYE BAŞKANI: FAİLLERİN SENELERCE BULUNMAMASI ALMANYA’NIN TARİHİ HATASI

Basın toplantısı esnasında en çarpıcı açıklamayı Köln Belediye Başkanı Jürgen Rothes yaptı. İzleyicilerden birinin Keupp.caddesindeki çivili bomba saldırısı sonrası neden polisin senelerce saldırıya maruz kalmış göçmen aileler arasında takıbat yaptığı sorusu, önce sessizliğe yolaçtı. Daha sonra cevap veren Belediye Başkanı Rothes, “O günkü yaşananlar Almanya için tarihi bir hatadır“ açıklamasını yaptı. Belediye Başkanı devamla, „Bu tür acıların özürü olmaz. Biz Belediye olarak etkinlikler esnasında ve sonrasında tüm Köln’de çeşitli forumlar düzenleyerek ırkçılığa karşı halkımızı aydınlatacağız. Köln’de 180 ulustan insan birarada yaşamaktadır. Şehrimizde ırkçılığa geçit vermeyeceğiz“ ifadesini aktardı.

UDO LINDENBERG VE PETER MAFFAY: IRKÇILIK BİR VİRÜSTÜR

Basın toplantısına katılan sanatçılardan Udo Lindenberg ve Peter Maffay da yaptıkları açıklamalarda böylesine büyük bir organizede yer almaktan dolayı mutlu olduklarını açıklayarak, müziğin halklar arası dayanışmayı daha da yakınlaştıracağını ifade ettikten sonra, sanatçıların vereceği mesajın tabanda nasıl algılanmasının önemine işaret ettiler. Peter Maffay yaptığı açıklamada, ırkçılığın bir virüs olduğuna dikkat çekerek, ayrımcılk radikalizmi küçümsenmemelidir. Buna karşı her zaman mücadele verilmelidir, sözlerine yer verdi.