27 Ekim 2019'da Aşağı Saksonya eyaleti başkenti Hannover'de yapılacak belediye başkanlığı seçimlerinde Yeşiller'den aday olan Türkiye kökenli Belit Onay ile konuya yönelik bir söyleşi yaptık.

Sayın Onay, Hannover Yeşiller partisinin ilk Türkiye kökenli belediye başkan adayısınız, seçilme şansınızı nasıl görüyorsunuz?

Yeşiller Partisi Avrupa seçimlerinde Hannover'de yüzde 31,1 oranında oy aldı. Yeşiller Almanya genelinde kamuoyu yoklamalarına göre bazen birinci, bazen de ikinci parti konumunda. Buna göre seçilme şansımın çok iyi ve büyük olduğunu görüyorum.



 

Hannover'de yaşayan göçmenler için ne yapmayı düşünüyorsunuz?

Hannover başından beri çok uluslu bir şehirdir. Göçmenlerin Almanlara nazaran göçmenlikden kaynaklanan ve çözülmesi gereken sorunları var. Göçmen kökenli olduğum için sorunları ve çözüm önerilerini biliyorum, çözüm konusunda doğru adımlar atacağıma inanıyorum.   

Göçmenlerin göçmen olgusundan kaynaklanan hangi sorunları var?

Günlük yaşamda ev iş yeri ve meslek aramada göçmenler ikinci sınıf muameleye tabi tutularak günlük yaşamdan horlanıyorlar. Son zamanlarda ırkçılık, milliyetçilik ve yabancı düşmanlığı günlük yaşamlarını olumsuz etkiliyor. Bu konuda somut adımlar atacağım. Varolan tedbirleri gözden geçirip göçmenler için danışma bürosu açacağım.

Seçimler sonrası kazanırsanız göçmenler için daha fazla iş olanağı sağlayacak mısınız?

Göçmenler için kamuda daha fazla iş olanağı sağlanması şart. Hannover şehrinde her ulustan göçmen yaşıyor. Göçmenlerin her meslek dalında işe alınma imkanlarını kolaylaştıracağım. Gerekirse ismi kapalı müracaatlar yapmalarını sağlamaya çalışacağım.



 

Çocuk yuvalarında, okulda ve meslek öğreniminde göçmenlere ne gibi kolaylık sağlayacaksınız?

Çocuk yuvalarında göçmen çocuklarının da yer almasını sağlayacağım. Ana dilden eğitimciler atayacağım. Göçmen çocukların iki dilli ve çok dilli yetişmeleri için belediye düzeyinde gerekli imkanları sağlayacağım. Ayrıca göçmen gençler için daha fazla meslek yeri olanakları sağlayacağım. Firmaların daha fazla göçmen gencine meslek imkanı sağlaması için önerilerde bulunacağım ve firmalar ile birlikte çalışacağım.

Göçmenler adına iş yapan kuruluşlar sizce tarihi sürecini tamamladı mı?

Göçmenler içinde 4'ncü ve 5'nci nesil yaşıyor, bunlar sorunlarına kendileri sahip çıkabilir. Yani çocuklar büyüdü anneye ve babaya ihtiyaçları kalmadı.

Göçmen derneklerine destek konusunda ne düşünüyorsunuz?

Göçmen sorunlarına kalıcı çözüm arayan ve çalışmalarını bu dala odaklayan derneklere finansman desteği sağlamaya özen göstereceğim.

Göçmenlerin yayın organlarını desteklemek için bir çabanız olacak mı?

Göçmenleri bilgilendiren ve onların sorunlarını kamuoyuna aktaran dergi ve internet sitelerinin finanse edilmesi için çaba sarfedeceğim.

Göçmen kadınlar için kadın evlerinde daha fazla kontenjan sağlayacak mısınız?

Aile içi şiddete maruz kalmış göçmen kadınların kadın sığınma evlerinde çabuk yer bulmaları için çaba sabredeceğim. Bu konu benim için çok önemli, aile içi şiddetin sivil toplum anlayışında yeri yok.

Yaşlı göçmenler için yeni huzur evleri açacak veya kendi dillerinde çalışacak personel konusunda ne düşünüyorsunuz?

Göçmen nüfus giderek yaşlanıyor. Huzurevlerinde göçmenlere daha fazla yer ayrılması ve kendi ana dilinden personel alınması için özen göstereceğim.

Hannover'de göçmenler için bir göçmen dairesi açma öneriniz olacak mı?

Bu konu hakkında köklü bir konsept hazırlanmalı ama ihtiyaç duyuluyorsa neden olmasın.

İlticacılar ve sığınmacılar için ne gibi tedbirler alacaksınız?

Hannover´de sığınma hakkı isteten herkese insanca muamele yapılmalı. Onların yerleştirilmesi de titizlikle yapılmalı. Toplu geri gönderme yerleri açıp ilticası reddedilenlerin hemen gönderilmesine karşıyım.

Cuma Yağmur / Hannover