Özdemir, konu ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada,"Polisin barışcıl protestoculara karşı gösterdiği orantısız tepkiyi şiddetle kınıyorum. Protestoculara uygulanan orantısız güç kullanımının derhal sona erdirilmesini ve olayların bir Meclis Araştırması Komisyonu tarafından takip edilmesini talep ediyorum" dedi.





Özdemir, ""Bu olayların Kanal İstanbul'dan Hes'lere, Hasankeyf'e ve Nükleer santrallerine kadar ve en sonunda İstanbul Taksim'deki Gezi Parkın'da hükümetin çevre ve doğa politikası konsundaki duyarsızlığını anlamakta güçlük çekiyorum. Ne yazık ki AKP ve Erdoğan hükümetinde ağaçların, çayların, nehirlerin, hayvanların ve Türkiye'yi Türkiye yapan bütün güzelliklerin lobisi yok. Görünen o ki o lobiyi ancak duyarlı vatandaşlar oluşturabilir. Onları canı gönülden kutluyorum. Bizler evrensel çevreciler olarak onların her zaman yanında olacağız. Çünkü yeşiller ve çevreciler hep ileriki kuşakları da düşünmek zorundadır" şeklinde açıklamada bulundu.

 

YEŞİLLER PARTİSİ FEDERAL MİLLETVEKİLİ KILIÇ: " BU TÜR PARTİLERİN AVRUPA AİLESİNDE YERİ YOK"

 

Alman Yeşiller Partisi Federal Milletvekili, hukukçu Memet Kılıç, Türkiye"de estetiğe ve güzelliğe tahammül edemeyen bir iktidar bulunduğunu belirterek, AKP"nin her geçen gün daha despot ve baskıcı bir görünüm aldığını söyledi.

 

Kılıç, şöyle konuştu: "İstanbul her geçen gün yeşilliklerden uzaklaşan bir dünya kenti görünümü haline geldi. Gösteri hürriyetine karşı ciddi bir saldırı var. Bu da AKP hükümetinin kendi gölgesinden korkan bir hükümet haline geldiğini gösteriyor. Bu tür partilerin  Avrupa ailesinde yeri yoktur".

 

SOL PARTİ MİLLETVEKİLİ " İSTANBUL VALİSİ GÖREVDEN ALINMALI"

 

Berlin Sol Parti Eyalet Milletvekili Hakan Taş, Taksim Gezi Parkı"nda demokratik haklarını kullanarak protesto eylemlerine katılan vatandaşlara yönelik polis ve devlet tarafından uygulanan şiddeti kınadığını ifade ederek, "İçişleri Bakanı derhal yetkisini kullanarak İstanbul Valisini görevden almalı. Sorumlular hakkında soruşturma açılmasını sağlamalı" şeklinde konuştu.

 

Demokratik hak ve özgürlüklere vurulan bu darbeyi demokrasi açısından da utanç verici bir durum olarak değerlendiren Taş, Türkiye"nin  bu şekilde göstericilere adeta demokrasi dersi verdiğini söyledi.

 

Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Hamburg eyalet Milletvekili Ali Şimsek ise, saldırıyı kınayarak, Türkiye"nin demokrasi ve hukuk devleti yolunda daha çok adımlar atması gerektiğini vurguladı.