Almanya'da Büyük Koalisyon Hükümeti içinde Opsiyon Modeli ile ilgili tartışmalar yaşandığı kamuoyuna yansımaktadır.

Konuya yönelik yeni bir girişimde bulunanan Federal Hükümet’in Göç ve Uyum Bakanı Aydan Özoğuz 'Opsiyon Modeli'ndeki 'sadece Almanya’da doğmuş ve yetişmiş yabancıların çocukları için geçerli’ bölümün de kaldırılması gerektiğini dile getirdi. 

Geçtiğimiz hafta Opsiyon Modeli engeli Bremen 'de kaldırılmıştı.Bremen Parlamentosu'nun Opsiyon Modeli karaı Almanya kamuoyunu olumlu olarak etkiledi. Konuyla ilgili yaptığımız haberde şu sözlere yer verilmişti;
 

'Göçmenlere yönelik aldığı örnek kararlarla dikkatleri çeken ve bu konuda hep örnek teşkil eden Bremen Eyalet Parlamentosu, bir ilke daha imza atarak opsiyon modelini askıya aldı'.

Bu haberden sonra Schleswig Holstein Eyaleti’nin SPD’li İçişleri Bakanı Andreas Breitner Opsiyon Modeli’nin kaldırılması için Federal Hükümet’in karar almasının beklenmeyeceğine işaret ederek Şubat ayı basında bu modelin kaldırılması için başvuru girişiminde bulunacaklarını söyledi.

 Almanya'da Büyük Koalisyon Hükümeti ortağı SPD, Türkiye kökenli gençleri 23 yaşına kadar Alman veya Türk vatandaşlığı arasında tercih yapmaya zorlayan Opsiyon Modeli’nin şartsız kaldırılması için yeniden atağa geçti. Meseberg Satosu’nda gerçekleşen kabine toplantısında Opsiyon Modeli’nin biran önce kaldırılması konusunda yasa tasarısının hazırlanıp meclise sevk edilmesi üzerinde uzlaşıldığı belirtildi.

CDU/CSU/SPD Federal Hükümet’in Göç ve Uyum Bakanı Aydan Özoğuz, koalisyon sözleşmesinde tasarının kaldırılması ile ilgili, ‘Sadece Almanya’da doğmuş ve yetişmiş yabancıların çocukları için geçerli’ bölümün de kaldırılması gerektiğini dile getirdi. Özoğuz, modelin tamamen kaldırılmasını isterken, Almanya’da doğmanın çifte vatandaşlık için geçerli olması gerektiğini savundu. Özoğuz, Welt am Sonntag Gazetesi’ne verdiği demecinde, “Açık kapı bırakılmasın. Şart olmasın” dedi.

SCHLESWIG HOLSTEIN EYALET HÜKÜMETİ DE SORUN ÇIKARMAYACAK

Schleswig Holstein Eyaleti’nin SPD’li İçişleri Bakanı Andreas Breitner Opsiyon Modeli’nin kaldırılması için Federal Hükümet’in karar almasının beklenmeyeceğine işaret etti. Bakan Breitner, Opsiyon Modeli’ni eleştirerek, eyalette Şubat ayı basında bu modelin kaldırılması için başvuru girişiminde bulunacaklarını söyledi. Bakan, Alman Vatandaşlık Yasası’nda vatandaşlığa sahip olmada ülkede “büyümüş” olma şartının yer almadığına dikkati çekti. Aşağı Saksonya İçişleri Bakanı Boris Pistorius ise “Eyalette Opsiyon Modeli’nin tamamen kaldırılması için çalışacağım”diye konuştu.

Konuyla ilgili haberi okumak için tıklayın