Alman Eyalet Temsilciler Meclisi, son oturumunda Yolcu Taşımacılık Kanunu’nda değişiklik yapılmasına onay vererek Alman Demiryolları İşletmesi’ni yaklaşık 80 yıldır rekabetten koruyan düzenlemeyi kaldırdı. Ulaştırma Bakanı Peter Ramsauer, önümüzdeki yıl otobüslerin şehirlerarası yolcu taşımacılığında devreye girmesiyle yolculuk masraflarının düşeceğini ve çevrenin korunmuş olacağını bildirirken  otobüs ile seyahatin cazip hale geleceğini bildirdi.

Halen sürdürülen uygulamada sadece belli güzergahlarda otobüsle uzun mesafe yolcu taşımacılığı yapılabildiğini, bu istisnadan yararlanabilmek için girişimci şirketin, sunacağı hizmetin trafik koşullarına olumlu etki yapacağını ve Deutsche Bahn’a rekabet oluşturmayacağını kanıtlaması gerektiğini hatırlattı. 1 Ocak’ta yürürlüğe girecek yeni düzenlemeyle otobüs şirketleri hem Deutsche Bahn ile hem de kendi aralarında rekabet edebilecek.

Federal İstatistik Dairesi'nin verileri, şimdiye kadarki yasak nedeniyle yaygın olmamasına rağmen Almanya'da otobüs yolculuğuna ilginin arttığını gösteriyor. Buna göre 2012'nin ilk yarısında otobüs yolculuğu yapanların sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10'luk artışla yaklaşık 1 milyona çıktı. Yeni düzenlemeye göre şehirlerarası otobüsler, aralarında en az 50 kilometre ya da 1 saatlik mesafe bulunan yerlere yolcu taşıyabilecek. Bu madde ile, otobüs ve demiryoluyla yapılan kısa mesafe toplu taşımacılığın korunması hedeflendi. Yeni düzenlemede otobüs şirketleri otoyol vergisi ödemeyecek.