Federal İstatistik Dairesi’nin açıklamasında, yabancı göçmenn sayısının yüzde 4,1 arttığı bildirildi. Bu artışın 1993 yılından bu yana en yüksek oran ve bir önceki yıldaki yüzde 2,1'lik artış oranını da geçtiği ifade edildi.

İstatistik Dairesi, Almanya'da ikamet için yeni kayıt yaptıran yabancıların yüzde 80'inin AB ülkelerinden geldiğini açıkladı.  Özellikle 1 Mayıs 2011 tarihinde işçilere serbest dolaşım hakkının tanınmasıyla Orta ve Doğu Avrupa'dan büyük bir akın görüldüğü kaydedildi. Almanya'ya göç eden Polonyalı oranının yüzde 13.6, Macar oranının ise yüzde 29.8 arttığı belirtildi.

2007 yılında AB üyesi ülkelerden Romanya'dan gelenlerde artış yüzde 28.8; Bulgaristan'dan gelen göçmenlerin sayısında artış yüzde 26.5 olduğu açıklandı. Euro krizinin görüldüğü Yunanistan'dan Almanya'ya göç edenlerin sayısı yüzde 5.1, İspanya'dan gelenlerin sayısı da yüzde 9.1 arttı.

İstatiklere göre, Almanya’ya gelen yabancıların en yoğun Bavyera eyaletini tercih ettikleri belirtildi. Bavyera’da 65 bin 900 göçmen barınırken, bu eyaleti Kuzey Ren Vestfalya 52 bin 900 ve Baden-Württemberg 52 bin 900 göçmen ile takip etti. Açıklamaya göre, son yıllarda Almanya'ya göç eden yabancılar arasında AB ülkelerinin yanı sıra Suriye, Çin, Hindistan ve Rusya'dan gelenler de önemli bir orana sahip bulunuyor.  Almanya'da yaşayan Türk pasaportu sahibi göçmenlerin sayısı 1 milyon 600 bin olarak açıklandı. Almanya'daki en kalabalık göçmen grubunu oluşturan Türkleri, Polonyalılar ve İtalyanlar izledi.