Türkiye'de düşünce özgürlüğüne yönelik baskılar, muhalif gazetecilerin tutuklanması ve Güneydoğu'daki haftalardır süren sokağa çıkma yasağı ile sivil halka yönelik şiddet, Hamburg eyalet parlamentosu milletvekilleri tarafından eleştirildi.

Eyalet Parlamentosu Milletvekili Cansu Özdemir (Sol Parti), Kazım Abacı (SPD) ve Filiz Demirel'in (Yeşiller) girişimiyle başlayan ve aynı günde parlamentodaki 121 milletvekilinden 69'unun imzaladığı mektupta, özellikle Güneydoğu'da yaşanan sivil halka yönelik şiddet olayları eleştirildi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in partisi CDU (Hrıstiyan Demokratlar) ile sağ popülist AfD (Almanya için Alternatif) dışındaki milletvekillerinin imzaladığı mektubun diğer eyaletlerde de yaygınlaşacağı aktarıldı.

Açıklamada, "Hamburg eyalet parlamentosu milletvekilleri olarak konuya partilerüstü yaklaşıyoruz. Çatışan taraflar sorunlara diyalog yoluyla çözüm bulmalıdır" denildi

İşte Ankara'ya ulaşması için Büyükelçi'ye gönderilen o açıklamadan satır başları:

Türkiye'de düşünce özgürlüğüne yönelik günden güne artan baskılar ve özellikle de Güneydoğu'daki insan hakları ihlalleri Hamburg eyalet parlamentosu milletvekilleri olarak bizleri derinden endişelendirmektedir. Bölgede yaşanan şiddet ortamı sonucu sivil halka yönelik yaralama ve ölümlerde artışlar dikkat çekmektedir.

Bunlara ek olarak Türk sivil toplumunun ciddi tehlike altında olduğu görülmektedir. Seçilmiş politikacılar, akademisyenler ve gazeteciler keyfi yöntemlerle gözaltına alınarak tutuklanmakta, muhalif sesler susturulmaktadır. Tüm bu yaşananlardan dolayı derin endişe duymaktayız. Senelerdir süren şiddet ortamı, Türk toplumu içinde yaşanan sorunları daha da kutuplaştırmıştır. Hamburg eyalet parlamentosu milletvekilleri olarak konuya partilerüstü yaklaşarak, demokratik sivil toplum mücadelesi verenlerle dayanışma içinde olduğumuzu açıklarız. Çatışan taraflara çağrımız; Sorunların barışçıl yöntemlerle çözülmesidir.