OYUNUN PRÖMİYERİ OBER RAMSTADT'TE SAHNELENDİ




 5 Mayıs tarihindeki ilk prömiyerlerinde Darmstadt Halkevi korosuyla izleyenlere "merhaba" diyerek başlanan programda, tamamı kadınlardan oluşan amatör koro ekibi, profesyonel bir performansla birbirinden güzel şarkılar ve türküler ziyafeti çektiler. 



"BİR TUHAF OYUN" KAÇIRILMAZ


 İlk oyunlarını Almanya’nın Hessen Eyaletindeki Ober Ramstadt şehrinde Kleinturnhalle Hans-Gustav Röhrschule’ de sahneleyen 10. köy tiyatrosu oyuncuları izleyenleri güldürdüğü kadar da düşündürdü.


Geniş bir kadroyla 5 ay önce biraraya gelerek ilk oyunlarını sahneleyen 10. Köy Tiyatrosu oyuncuları, haftalar süren hazırlık çalışmaları sonucu Burcu Tevmen, Erdal Avınık, Funda Avcı, Gabby Zillich, Kamil Boyar, Hasan Cem Arslan, Hasan Hüseyin Mercan, Hülay Hasan, Hüseyin Temiz, Melisa Çimen, Nurcan Yıldız, Sebahat Kandemir, Seçil Senel Kleine, Selman Sengün, Sevim Ceylan ve Uğraş Kaplan ile sahnede profesyonel bir performansla izleyenlerin dikkatlerini çekti.


Eski zamanlardaki ‘aşk’ ın başkalığından, bir zamanların en çok içeceği olan ‘coca cola’nın cam şişelerde satıldığı dönemlere vurgu yapılarak nostaljik bir havayla başlanan oyun, Ober Ramstadt'te salonu tamamen dolduran seyirciler tarafından beğeniyle izlendi.

Mainz yöresinden geldikleri açıklanan "Ben Yonca" ikilisinin kadın solisti izleyenlere bir anda olsa aramızda  "Aşkın Nur Yengi" mi var dedirten o harika sesiyle ve eşliğindeki Gitaristle, dinleyenlerden tam not aldılar.


Anadolu’daki geleneksel ‘kız isteme’,  ‘boşanma’, 'Osmanlı’,ile ‘kral’dan birer perde sahneleyen 10.köy oyuncuları, Türkiye’deki  aile ilişkilerinden 12 Eylül 1980 sonrası toplumun bir kesimini  sarmalayan  “türban” ile altüst olan “laiklik” ve “çarpık aile ilişkilerine” de dikkat çekerek, Türkiye’nin geleceğinin mevcut hükümet çevrelerinin iddia ettiği gibi hiç de ‘parlak olmadığını’ sahnelediler.


 Uzun yıllar ‘hastanede tedavi gören’ ailenin babasının Levent Kırca performansıyla “sıkı laikçi” tutumu ve yer yer öne çıkan ‘aydın küskünlüğü’ bir yana bırakılacak olursa, sahne dekoru rengi ile oyuncuların kıyafetleri arasındaki uyuma da birazcık daha itina gösterilirse, 10. köy tiyatrosu tüm Avrupa’da ilgiyle izlenerek, kendinden övgüyle söz ettirebilir.