Sendika, OpenPetition platformu üzerinden halka açık bir dilekçe kampanyası başlattı.
Hamburg’da 1. sınıftan 6. sınıfa kadar olan öğrenciler için genellikle din dersine alternatif bir ders sunulmuyor.
Okullarda daha üst sınıflardaki öğrenciler din dersi ile felsefe/etik dersleri arasında tercih yapabiliyor. Bu nedenle Almanya Eğitim ve Bilim Sendikası (GEW), artık küçük yaş grupları için de zorunlu bir alternatif ders talep ediyor ve bu doğrultuda bir dilekçe kampanyası başlattı.
GEW Hamburg Başkanı Sven Quiring açıklamasında, “Tüm Hamburg ilkokullarında ve 5. ile 6. sınıflarda, anlam ve varoluş soruları ile birlikte toplumsal değerleri ele alan felsefe/etik dersinin zorunlu olarak sunulmasını talep ediyoruz. Bu ders birçok diğer eyalette zaten mevcut. Velilerin bu konuda şeffaf ve aktif bir şekilde bilgilendirilmesi gerekiyor,” dedi.
GEW: DİN DERSİNE ALTERNATİF OLMAZSA, VELİLERİN HAKKI ZEDELENİR
Sendika, Almanya Anayasası’nda ve Hamburg Okul Yasası’nda yer alan velilerin çocuklarını din dersine katılıp katılmama konusunda karar verme hakkının, alternatif bir ders sunulmadığı takdirde anlamını yitirdiğine dikkat çekti. Hamburg’daki mevcut sistem “Herkes İçin Din Dersi” adıyla yürütülüyor ve bu ders farklı mezheplerden tüm öğrencilere hitap edecek şekilde düzenleniyor.
Dilekçe kampanyası 2025 sonbaharına kadar sürecek ve hedef 10.000 destekçiye ulaşmak. GEW, kampanya kapsamında şehir genelinde broşür ve afişler dağıtmayı planlıyor.
ALMANYA'DA İLKOKULLARDA DİN DERSİ ZORUNLU MU?
İlkokullarda din dersi genellikle zorunlu dersler arasında yer alır; ancak, kişinin ilgili dine mensup olmaması durumunda derse katılım gönüllüdür.
Bir dinî cemaate mensup olan öğrenciler, kural olarak kendi cemaatlerinin din dersine katılmakla yükümlüdür. Ancak bu öğrenciler de din dersinden kayıtlarını sildirme (muaf olma) hakkına sahiptir.
Bu yapı, Almanya’daki din eğitimi sisteminde anayasal haklar ve bireysel inanç özgürlüğü çerçevesinde şekillenir.