TELEFONLA yaptıkları görüşmelerde kendilerini savcı hakim ya da MİT görevlisi olarak tanıtarak, rasgele aradıkları vatandaşların "Terör örgütü ile bağlantınızı bulduk. Örgüt banka hesaplarınızı kullanıyor. Bu kişileri yakalayabilmemiz için, banka hesabınızda hareket olması lazım" diyerek, mağdurun yatırdığı paraları çeken dolandırıcılar yakalandı. 3 ay içinde 1 milyon 820 bin liralık dolandırıcılık yaptıkları iddia edilen 20 kişi arasında Şanlıurfa’da 3 bin 500 dönüm arazisi bulunan bir kişinin de bulunduğu öğrenildi. Şebekenin mağdurları arasında avukatlar, işadamları, müteahhitler, bankacılar, öğretmenler ve doktorlar ile bir mezarlık işçisi de var.

DAHA ÖNCE 55 KİŞİ TUTUKLANMIŞTI

Asayiş Şube Müdürlüğü tarafından son bir yıl içinde telefon dolandırıcılığı suçundan yakalanan 150 kişiden 55’i tutuklanarak cezaevine konulmuştu. Bankadan para çekerken yakalanan bu kişilerin ifadeleri doğrultusunda polis, şebeke üyelerinin isimlerini tek tek belirledi. 6 ay önce belirlenen bu kişilere karşı savcılık talimatıyla telefon dinlemesi ve fiziki takip başlatıldı. Suçla ilgili delillerin toplanmasının ardından İstanbul’un Esenler, Sultangazi, Kağıthane, Sarıyer, Pendik ve Gaziosmanpaşa semtleri ile Şanlıurfa, Antalya, Gaziantep, Ankara’da belirlenen 33 adrese eşzamanlı baskın yapıldı. Baskınlarda telefonla dolandırıcılık yaptıkları tespit edilen 20 kişi gözaltına alındı. Zanlılarla birlikte telefon kartları arasında para transferi yapan bir cihaz ile 1200 adet başkalarının adına alınmış telefon sim kartları ele geçirildi.

ZANLILARDAN BİRİNİN 3 BİN 500 DÖNÜM ARAZİSİ VARMIŞ

Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği'ne getirilen zanlılardan Şanlıurfa’da gözaltına alınan A.F.'nin (32) babasından kalan 3 bin 500 dönüm arazinin sahibi olduğu ortaya çıktı. Şebekenin İstanbul sorumlusu Mehmet K.'nın (26) da gözaltına alınanlar arasında bulunduğu öğrenildi. Bu kişinin şebekenin telefonla tuzağa düşürdüğü kişilerin gönderdiği paraları çekmek için yüzde 3 komisyonla adam bulduğu öğrenildi.

Polis soruşturması sırasında zanlıların son üç ay içinde kendilerini savcı, polis ya da MİT görevlisi olarak tanıtarak 101 kişiden 1 milyon 820 bin liralık dolandırıcılık yaptıkları belirlendi. Bu paradan 585 bin lirasının polis tarafından zanlılar çekilmeden hesaplarda bloke edildiği öğrenildi. Eminönü’nde esnaflık yapan işadamının, tek seferde yatırdığı 240 bin lira ile mağdurlar arasında birinci sırada olduğu belirtildi. Şebekenin mağdurları arasında avukatlar, işadamları, müteahhitler, bankacılar, öğretmenler ve doktorlar ile bir mezarlık işçisi var.

POLİSİN BULDUĞU MAĞDUR “PKK BENİ TAKİP EDİYOR” DİYE KAÇTI

Polis yaptığı telefon dinlemeleri sırasında ilginç detaylara da ulaştı. Telefonla dolandırıcılık sırasında mağdurları arayan zanlıların, parayı alana kadar en az 5 saat telefonla konuştukları öğrenildi. Mezarlık işçisini 17 bin lira dolandıran zanlılar, "Bu gizli bir soruşturma, diğer polisler de bilmiyor. Örgütü yakalayabilmemiz için kimseyi arama" diyerek önlem aldılar. Dolandırıcılığı belirleyen polis, mağdurlar arasındaki mezarlık işçisine telefonla ulaşamadı ancak yakınlarının yardımıyla aracındaki GPS cihazını kullanarak buldu. "Diğer polisler bile bu operasyonu bilmiyor. Kimseye söyleme" diye tembihlenen mezarlık işçisi, gerçek polislerin "Seni kandırıyorlar, yardıma geldik" demelerine rağmen, “Beni PKK takip ediyor. Hemen yanımdan uzaklaşın. Size de bir zarar gelmesin” diye bağırarak kaçtı.

GERÇEK POLİSLERE 'SİZ SAHTE POLİSSİNİZ' DİYEREK, ŞEBEKEYE PARA YATIRMIŞ

Bir başka olayda ise mağdurun, görüşmeleri dinleyerek uyarı yapan polislere de inanmayarak, “Siz sahte polissiniz. Benden istenen parayı yatıracağım. Sonunda vatan millet için çalıyoruz. Hemen telefonu kapatın. Ben gerçek polislerle konuşacağım” dediği öğrenildi. Polisin ikna edemediği bu kişinin, çetenin hesabına yüklü miktarda para yatırdığı belirtildi.

Poliste işlemleri tamamlanan zanlılar adliyeye sevk edildi.