Die Linke (Sol Parti) Hesen ve Bayern eyalet seçimlerinde parlamentoya giremedi.

Batı Almanya'da Die Linke sadece isim, olarak Linke olarak tanınıyordu. Batı Almanya'da Solcular geçmişte PDS olarak kurulan Sol Parti'ye Doğu Almanya'daki SED'nin devamı olduğunu ileri sürerek PDS'e karşı mesafeli durdu ve çok kişi üye olmadı. Daha sonra ismi Die Linke olarak değiştiğinde yine çoğu solcu Die Linke'ye karşı eleştirel olarak bakarak üye olmadı.

Genel anlanmada olmasa da Batı Almanya'da SPD içinde kariyer yapamayanların bir bölümü Die Linke'ye katılarak, hatta solcu olmamalarına rağmen kendilerini solcu olarak lanse ederek parlamentoya girdiler.

Diğer taraftan sol içinde Troçkist bir grup geçmişten kalan geleneksel sol hesaplaşma anlayışı altında Sol Partiye katıldı. Diğer Taraftan kendilerini solcu sendikacı olarak lanse eden bir kısım insan sol partiye girdiler. Batı'da bu üç fraksiyon sol görüşleri savunmaktan öte sadece kendilerini öne çıkardılar.

Sol görüşleri savunmak solcu anlamına gelmediği gibi önce sol teorileri öğrenmek gerekir.

Sol Parti'nin başkanı olan Gregor Gysi, solcu teoriler ile donanmış çok iyi bir retoriği olan ve böylece sol içinde var olan faksiyonları uzun süre partide tutabildi.

Sahra Wagenknecht'in ise, Doğu Almanya'da komünistlerin lideri olarak partide ağırlığı vardı.

Gregor Gysi ilerleyen yillarda yaşı konumuyla başkanlığı buraktı ve parti giderek kan kaybetmeye başladı. Federal seçimlerde Sol Parti parlamentoya giremedi.

Son seçimlerde yine Gregor Gysi, Berlin'de bir bölgeden miletvekili gösterildi. Sol Parti Federal parlamentp seçimlerinde Almanya genelinde baraj altında kalmasına rağmen üç bölgede en çok oy aldıkları için, 3 direk mandatı alarak partiyi meclise sokabildiler,

Şimdi ise Sol Parti'nin Bayern ve Hessen'de eyalet parlamentosuna giremeyişinden sorumlu olarak Sahra Wagenknecht sorumlu ve de şamar oğlanı olarak görülmektedir.

Seçimlerin arkasından Wagenknecht'e karşı güncel ayaklanma: 60'a yakın solcu yetkili partiden ihraç edilmesi çağrısında bulundu. Sahra Wagenknecht aylardır Sol Parti'de tartışmalara ve bölünmelere neden oluyor. Şimdi ilk kez geniş çapta desteklenen partiden ihraç talebi var.

Wagenknecht'i partinin federal yönetim kurulu ve çeşitli ülkelerin eyalet ve parlamento grubu yönetim kurullarından eleştirenler tarafından destekleniyor. İmzacılar arasında Sol federal yönetim kurulu üyesi Luigi Pantisano ve Bremen parlamentosunda parlamento grup lideri Sofia Leonidakis yer alıyor. Başvuruya Federal Meclis üyesi Gökay Akbulut, Cornelia Mohring ve Martina Renner de imza attı.

Bavyera ve Hessen'de sağa kaymanın ardından AfD'nin başarıları Berlin'de harekete geçme yönünde baskı yaratıyor. Schubert, Sol Parti'nin Hessen ve Bavyera'da yaşadığı kayıplara atıfta bulunarak, bölünmüş bir partinin seçilmeyeceğini açıkladı. Şöyle ekledi: "Eğer bir üye sürekli olarak ve bilerek partinin kararını ihlal ederse, bunun bir noktada sonuçları olması gerekir."  Öte yandan Wagenknecht'e yönelik partiden ihraç başvurusu, kendi partilerini kurma yönünde süregelen tutkularına dayanıyor. İmzacılar, "Davalının devam eden üyeliği ve bir parti temsilcisi olarak konumu, özellikle zarar verici ve sadakatsız davranışları nedeniyle partinin anayasal olarak amaçlanan siyasi görüşe ve halkın iradesinin oluşumuna katılma işlevini uzun süredir tehlikeye atıyor" diye açıklıyor.

"Hessen eyalet secimlerinde 11 bin Sol Parti seçmeninin AfD'ye oy verdiği seçim araştırmacıları sonucu tespit edilmiştir.

Parti bölünmenin eşiğinde. Ayrılık bir uyarı sinyali. “Siyasi partiden ihraç aracının, üyeye yönelik en katı disiplin tedbiri olduğunun” bilincinde olan başvuruya devam ediliyor. İmzacılar, Wagenknecht'ın partiden ihraç edilmemesi durumunda "partinin faaliyet gösterme yeteneğinin tehlikeye gireceğini" düşünüyor.

Sahra Wagenknecht bir röportajında"Birçok kişi artık hiçbir parti tarafından temsil edilmediğini düşünüyor ve çaresizlikten AfD'ye oy veriyor" dedi. 

Bayern'de ve Hessen'de yani bu gerici partiler, CSU Bayern'de, CDU ise Hessen'de oylarini yükselerk birinci parti konumundalar. Aşırı sağcı faşist AfD'nin iki eyalet de oylarini yükselterk ikinci parti konumuna gelmesi Almanya da demokrasye inen bir darbe olarak lanse ediliyor.

Sol'daki bu bölünme sonucu; Die Linke (Sol Parti) Doğu eyaletlerinde de kalelerini AfD'ye kaptirdi. Bazı Doğu eyaletlerinde faşist AfD birinci parti konumunda.

Sahra Wagenknecht'in yakında bir sol parti kuracağı çalışmalarının devam ettıği söyleniyor.

Sahra Wagenknecht kuracağı partinin sağa kayan oyları yeniden toplayip toplamama konusunda çok şüpheleri bereberinde getiriyor.

Bu arada Federal Parlamento (Bundestag) Die Linke Milletvekili Thomas Lutze, parti değiştirip SPD'nin Berlin bölgesel birliğine üye oldu.

Thomas Lutze'nin SPD'ye geçişi, Berlin Sosyal Demokratlar bölgesel parti temsilcileri tarafindan onaylandı.

Böylece Sol Parti iyice bölünerk tarihi sürecini tamamlamış olacağa benziyor.