Berlin Brandenburg Türk Toplumu adına yapılan bir açıklamada Kenan Kolat'ın "Çokkültürlü Hayır Kurumu" (VİW) sözcülüğünden istifa etmesi talep edildi.

Berlin Eyalet Başbakan vekili Dilek Kolat'ın eşi Kenan Kolat'ın TGD hesabından özel harcamaları için çektiği paranın açığa çıkmasıyla, Almanya Türk Toplumu (TGD) adeta "ikiye bölünmüştü".

BERLİN BRANDENBURG TÜRK TOPLUMU: YENİLEME GERÇEKLEŞMEDİ

TGD Genel Kurulu'nda verdikleri Karar tasarısı ret edilen Berlin Brandenburg Türk Toplumu üyelerı sert bir açıklama yaparak, " TGD’nin kurucu örgütü olan ve bu çatı örgütünü yıllarca mali olarak taşımış olan TBB bundan sonraki gelişmeleri dikkatle izleyecektir" dedi.

İşte o açıklama:

MAALESEF YENİLENME GERÇEKLEŞMEDİ

20 Haziran günü Frankfurt’ta TGD’nin seçimli Olağanüstü Genel Kurulu gerçekleşti. Erken seçime gidilmesinin nedeni, eski başkan Kenan Kolat’ın başkanlık döneminde 26.3.2012 ile 29.9.2013 tarihlerinde TGD kasasından kendi ifadesi ile 9.550,-- € özel harcamaları için çekmiş olması olgusunun nasıl değerlendirilmesi gerektiği konusunda TGD kurullarında anlaşma sağlanamaması idi. Kolat bu paraları sonradan tekrar TGD hesabına yatırmıştı.

Berlin Savcılığı konuyu incelemiş ve Alman Ceza Mahkemeleri Usul Yasasının 153/1 maddesi uyarınca “Sanığın suçunun hafifliği” (Geringfügigleit) nedeni ile dava açmaktan vazgeçmişti. TBB bu kararı hukuken uygun olarak değerlendirmiştir.

Ancak, olayın ahlaki boyutunun değerlendirilmesi farklıdır. Olay, cezai yönünden bağımsız olarak etik ve ahlak yönünden ve dolayısı ile politik olarak kabul edilemeyecek bir davranıştır.

Bu nedenle TBB TGD-Genel Kuruluna bir önerge vermiştir:

“TGD Olağanüstü Genel Kurulu Kenan Kolat’tan, Çokkültürlü Hayır Kurumu (VİW) sözcülüğünden istifa etmesini talep etmektedir. TGD Olağanüstü Genel Kurulu yeni TGD yönetiminden Kenan Kolat’a TGD içinde veya TGD üzerinde hiçbir fahri veya kadrolu görev vermemesini talep etmektedir.”

Maalesef Genel Kuruluğun çoğunluğu Kenan Kolat’ın sözde özür dilemesini yeterli görüp önergeyi red etmiştir. Bu nedenle TBB TGD’nin hiçbir kuruluna aday göstermemiştir. Bu nedenle yeni seçilen TGD kurullarında TBB temsil edilmemektedir. TGD’nin kurucu örgütü olan ve bu çatı örgütünü yıllarca mali olarak taşımış olan TBB bundan sonraki gelişmeleri dikkatle izleyecektir.

YENİ BAŞKAN GÖKAY SOFUOĞLU, ES BAŞKAN DR. AYSUN AYDEMİR



Frankfurt"ta 20 Haziran günü Baden Württemberg eyaletinden Gökay Sofuoğlu başkan olarak seçilirken, tekrar aday olmayan önceki önceki eş başkan Safter Çınar'ın yerine ise Dortmund'dan Dr. Aysun Aydemir seçildi.

Kasa işlerinden sorumlu Genel Başkan yardımcılığına Young Voice Berlin’den 26 yaşındaki Cansu Zeren seçilirken, Bilge Yörenç (Hamburg) ve Dr. Cebel Küçükkaraca (Schleswig-Holstein) Yürütme Kuruluna yeniden seçilen adaylar oldular. Yürütme Kurulunun yeni üyeleri olarak Dr. Ali Sak (Essen) Atila Karabörklü (Frankfurt) Yasemin Önel Jesse (TEMA Berlin) ve Şeref Çağlar (NRW) seçildiler .


Yönetim Kurulu öyeliklerine seçilen delegeler ise şunlar oldu: Oğuz Han Hazneci und Emel Kelahmetoğlu (Young Voice TGD), Cemal Alper Ergülen (TG Bremen), Özlem Eryüksel (TG Hamburg), Nedret Altıntop-Nelson und Kubilay Sarıkaya (TG Hessen), Özlem Aydoğan und Sevinc Lux (TB NRW), Emine Şahin (Academic Voice), Meltem İlter, Bahattin Gemici und Uğur Ünal (FÖTED), Fatma Demircan (TG SH), Aysel Özdemir-Alkevli (TGBW), Handan Anapa (TEMA).

Yeni Yönetim Kurulunda daha fazla genç ve kadın üyelerin olması dikkat çekti. 25 kişilik Yönetim Kurulu'nda kadın sayısı 14, 9 kişilik yürütme kurulunda ise 4 oldu. Denetleme Kurulu üyeliklerine Tufan Kıroğlu, Necla Marangoz und Harun Kahveci seçildiler.