Münih Musevi Kültür Merkezi'ndeki yüzlerce davetlinin bulunduğu salonda yapılan ödül törenin açılış konuşmasını ise geçen yıl Federal Adalet Bakanlığı'nın yapmış olduğu okullar arası yarışmada 'ırkçılığa karşı mücadele' ders konsepti ile birinci olan Ozan Aykaç yaptı.

Lise öğrencisi ve ödül jürisinde yer alan 17 yaşındaki Ozan Aykaç ırkçılığa karşı göstermiş oldukları cesaretten dolayı topluma örnek olan Ohlendorf ve Kuban'a hayran olduğunu söyledi. Yapmış olduğu konuşmayı „Bir ülkenin gazetecileri ne kadar özgür ise demokrasisi de o kadar özgürdür" sözleri çok alkış aldı.

Filmden sonra devamlı ölüm tehditleri aldıklarını  belirten rejisör yapımcı Peter Ohlendorf yapmış olduğu teşekkür konuşmasında Avrupa'daki siyatsetçilerin ilgisizliğini anlayamadığını ve filmde görüldüğü gibi polislerin de hiç bir şey yapmamasına anlam veremediğini dile getirirken: „Belki daha duyarlı olunmuş olsalardı bugün NSU olmayabilirdi." dedi.

Çekimi gerçekleştiren Thomas Kuban'ın emniyet güçleri tarafından yeterli korunamadığı için ödül törenine katılmadığını söyleyen Peter Ohlendorf: „Demokrasi tehdit ediliyor ama anlayan yok. Irkçı akım Avrupa'da büyük bir tehlike ama kimse görmek istemiyor." dedi