Almanya'nın Hamburg şehrinde geçmişten günümüze Êzidiler ve tarihi gelişimleri, Eyalet Politik Eğitim Merkezi görevlisi Abut Can'ın girişimi ile düzenlenen etkinliklerle geniş kamuoyuna anlatıldı.

Etkinlikte, 03.08.2014 tarihinde terör örgütü IŞİD tarafından Şengal'de katledilenler ve geride kalanların anısına yayınlanan, 217 sayfalık belgesel nitelikteki "Ezidiler ve Ezidilik" isimli kitabın tanıtımı yapıldı.

ŞEFİK TAGAY VE SERHAT ORTAÇ EZİDİLERİN TARİHİ KONUSUNDA BİLGİ VERDİ



Ê
zidi kökenli rejisör Düzen Tekkal'ın Hawar filmi ile, etkinliğin son gününde şehrin merkezi yerinde bulunan Gaensemarkt'taki Eyalet Politik Eğitim Merkezi salonunda düzenlenen toplantıya yoğun ilgi gösterildi.

Êzidi Toplumu için en üst lider olarak değerlendirilen ve MİR sayılarak saygın ve otoriter isim diye tanımlanan akademisyenlerden Şefik Tagay ile Serhat Ortaç'ın bilimsel tarzdaki anlatımları ilgiyle dinlendi.

Birgit Kuipel'in moderasyonu yaptığı gecede, kurumun müdürü Dr. Sabine Bamberger-Stemman'de kürtçe "Hoş geldiniz" sözleriyle kısa bir açılış konuşması yaptı.



Her kademeden çeşitli kişilerin yer aldığı toplantıda, ilk
Êzidi kafilesinin Avrupa'ya ekonomik gerekçelerden dolayı geldikleri anlatıldı. 1980 askeri darbesi sonrası ise, Türkiye'de yaşanan siyasi ve azınlıklar üzerindeki dini baskıların çekilmez boyutlara ulaşmasından dolayı, Avrupa ülkelerine özellikle de Almanya'ya göç ettikleri açıklandı.

Konuşmacı Akdemisyenlerin dile getirdikleri arasında,
Êzidiler'in kendilerini dünyanın en eski dininin üyesi olduklarına inanmalarının dikkat çekmesiydi. 100 bini Almanya'da olmakla birlikte dünya genelinde yaklaşık olarak 800.000 bin ile bir milyon arasında Êzdî'nin yaşadığı aktarıldı.



IŞİD terörü sonucu ağır baskı ve katliamlara maruz kalan Ezidilerin ve köle olarak pazarlanan Ezidi kadınlarının yaşadıklarının, insanlık için yüz karası olduğu ifade edildi. Günümüzde yaşayan
Êzidiler'in geçmişe kıyasla daha bilinçli, örgütlü ve eğitim düzeylerinin günden güne yükseldiğine dikkat çekildi.