Uluslararası alanda çocuk hakları konusunda mücadele veren Save The Children adlı kuruluşun yayınladığı yeni rapor Suriye’deki savaşın çarpıcı sonuçlarından birini daha ortaya koydu. Rapora göre ülkedeki savaştan 2 milyondan fazla çocuk direkt olarak etkilendi. Rapor ülkede yaşayan her üç çocuktan birinin çatışma travması yaşadığını ortaya kokuyor.

Raporda ülkedeki çocukların yeterli beslenemediği ve pek azının eğitimlerine devam edebildiği ifade ediliyor.

Okulların silahlı gruplar ve ordu tarafından karargah gibi kullanıldığının belirtildiği raporda öğretmenlerin çoğunun da görev yerlerinden kaçtığı kaydediliyor.

Türkiye’de mülteci kamplarındaki çocukların ifadelerine de yer verilen raporda silahlı grupların çocukları posta ya da canlı kalkan olarak kullandıkları da bir bilgi olarak veriliyor. Raporda ayrıca küçük yaştaki çocukların cinsel tacize uğramaları korkusuyla alelacele evlendirildikleri de belirtiliyor.

Kuruluşun direktörü Justin Forsyth yaptığı açıklamada milyonlarca Suriyelinin çocukluk masumiyetlerinin yerini korkunç bir savaşa bıraktığını ifade ederek “Birçok zor koşullarda yaşıyorlar, bir parça ekmek bulmak için mücadele ediyorlar. Eğer hasta olur ya da yaralanırlarsa onları tedavi edebilecek ilaçlar yok” şeklinde konuştu.

Suriyeli çocukların dörtte üçünün yakın bir akrabaları ya da arkadaşlarının öldürüldüğüne tanık olmaları da rapordaki bir başka çarpıcı bilgi.