Almanya'da 'imamlar' konusu yeniden gündeme geldi.

Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Federal Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Jens Spahn, imamların Türkiye'den finansmanın durdurulmasını istedi. 

Eski Sağlık Bakanı Jens Spahn. Almanya'daki camilerin yurt dışından finanse edildiğini ifade ederek DİTİB’i hedef aldı. Almanya'da 900'ü DİTİB'e bağlı 2 bin 800 dolayında cami bulunduğu tahmin ediliyor.

Almanya: Savcılık, Avrupa'nın en büyük genelevine el koydu Almanya: Savcılık, Avrupa'nın en büyük genelevine el koydu

Funke Medya Grubu’na konuşan Spahn, “Camilerin çoğunun yurt dışından finanse edilmesi ve imamların Türk devlet çalışanları olması artık kabul edilemez. Bizim Türk cami cemaatlerine değil, Alman cami cemaatlerine ihtiyacımız var.  Bunun için gerekirse anayasa bile değiştirilebilir” dedi.

Camilerin Alman vergi mükelleflerinin parasıyla finanse edilmesinin bile düşünüleceğini belirten Spahn, Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser’e (SPD) çağrıda bulunarak, yabancı imamlara vize verilmesi durdurulsun dedi.

SPAHN, İMAM TARTIŞMASIYLA DİTİB'İ HEDEF ALDI 

Almanya'ya DİTİB camilerindeki görevli imamlar Türkiye'den geliyor. İmamların maaşlarını Türk hükümeti ödüyor. Camilerde üç yıllığına Türkiye'den gelen imamlar görev yapıyor. Ayrıca başkonsolosluklarda yine üç yıllık bir süre için din hizmetleri ataşeleri bulunuyor. DİTİB'in dışında Milli Görüş'ün, Süleymancıların (İslam Kültür Merkezleri) ve Avrupa Türk İslam Birliği adıyla  (ATİB) Büyük Birlik Partisi (BBP) yanlısı camiler var. Ayrıca MHP ve Hizbullah örgütlerininin de camileri bulunuyor. Bunlar da, imamların maaşlarını üye aidatlarıyla kendileri ödüyorlar. Öte yandan Suudi Arabistan ile Katar'ın finanse ettiği camiler de var.

İmamların anadillerinde vaaz vermeleri siyasi parti temsilcilerince sık sık gündeme getirilerek eleştiriliyor, bunun önlenmesi için bir süredir Almanya'da imam yetiştirme projeleri başlatıldı. Münster, Osnabrück ve Frankfurt üniversitelerinde imam yetiştiriliyor.