Van Gölü içerisideki Adır Adası'nda Haziran ayı başlarında üremeye başlayan, sayıları binleri bulan martılar yiyecek bulamaz oldu. Martıların bir çoğu yumurtadan çıktıktan 1 hafta sonra telef olurken, bir bölümü de açlık ve sıcağa rağmen yaşam mücadelesi veriyor. Adanın her tarafını saran martı leşleri kötü kokulara da neden olurken, Van YYÜ Yaban Hayatı Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd.Doç.Dr. Lokman Aslan, ölümlerin önüne geçebilmek için adada incelemelerde bulundu.

Yaptığı incelemelerden sonra martıların açlık ve sıcaktan telef olduğunu belirten Yrd.Doç.Dr. Lokman Aslan, hazırlayacağı raporu yetkililere sunacağını söyledi. Yrd.Doç.Dr. Aslan, şöyle dedi

"Adır Adası, Van martısının üreme alanı. Ada sahillerinin temiz olması nedeniyle İnci Kefalı üreme zamanında kıyıya gelen ve bu dönemde üreyen martılar bu balıkla besleniyor. Martılarda üreme tam kapasite olmuş. Balıkların üremesi tamamlandıktan sonra kıyıdan uzaklaşınca, martı popülasyonu da fazla olunca açlık başlamış. Bu da ölümlere neden oluyor. Biz bu ölümlerin önüne geçmek için neler yapabileceğimize  bakıyoruz. Binlerce minik yavru martı var. Bunların ölmemesi için alınabilecek tedbirlerle ilgili rapor hazırlayacağım. Doğal hayatta ölümler olabilir. Bu ölüleri de başka hayvan temizlemektedir. Örneğin Adır Adası’nda tilki olsa, ölümler bu kadar etrafı rahatsız etmezdi. Burada doğal denge bozulduğu için kurt, çakal ve tilki barınmamaktadır. Dolayısıyla tek yönlü bir üreme var."



OB(OB/İD)