Yumurta yüklü 18 TIR, 4 gün önce Ukrayna'dan gemiyle Zonguldak Limanı'na geldi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri, evraklarında inceleme yaptığı TIR'ların ülkeye girişine, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın, 'Ürünlerin Ülkeye Girişinde Veteriner Kontrollerinin Düzenlenmesi' yönetmeliğinin ilgili maddesi gereği izin vermedi. 17 Aralık 2011'de yürürlüğe giren yönetmeliğin 13'üncü maddesinde, 'Bir ülkeden başka bir ülkeye ülkemiz topraklarından sevkiyatlara' hangi hallerde izin verildiğinin düzenlendiği, kuş gribi nedeniyle Ukrayna'nın ürünlerine ithalat yasağı uygulandığından, bu madde kapsamında TIR'ların girişine izin verilmediği belirtildi.

ŞOFÖRLERDEN TEPKİ

Ancak 4 gündür Gümrük Müdürlüğü sahasında bekletilen yumurta yüklü 18 TIR'ın  sürücüsü, yönetmeliğin yürürlüğe girdiği 17 Aralık'tan sonra da aynı ülkeden yumurta yüklü TIR'ların ülkeye giriş yaptığını ileri sürdü. Sürücüler, söz konusu yönetmelik hakkında kimseye bilgi verilmediğini, bağlı bulundukları Uluslararası Nakliyeciler Derneği yöneticilerinin de yönetmelikten haberlerinin olmadığını söyledi. Daha önce de Ukrayna'dan Irak'a yumurta götürdüğünü ve ilk kez böyle bir sorunla karşılaştığını belirten TIR sürücülerinden Özden Gözel, şöyle dedi:

"Bu yönetmelikten ne firmaların, ne de bizim haberimiz var. 4 gündür burada mahsur kaldık. Yumurtaları geri götürmemizi istiyorlar. Ancak Ukrayna'daki firma bunu kabul etmiyor. Biz burada kaldık. Hava koşulları nedeniyle 18 gündür yollardayız. Burada biraz daha beklersek binlerce yumurta bozulacak. Soğuk nedeniyle araçlarımızın yakıtı dondu. Sorunumuza bir çare bulunmasını istiyoruz."

'54 TIR YUMURTA DAHA GELECEK'

Nakliye ücretlerinin de yumurtaları teslim ettikten sonra verileceğini anlatan sürücüler, bir kaç gün içinde aynı ülkeden yumurta yüklü 54 TIR'ın daha Zonguldak'a geleceğini söylediler. Ukrayna'ya geriye dönmeyeceklerini söyleyen sürücüler, sorun çözülünceye kadar Zonguldak'ta bekleyeceklerini belirttiler.



EE,GG(EE/COŞ)