Çanakkale Truva Otel’de, Türkiye Kent Konseyleri buluşmasının 3'üncüsü yapıldı. Buluşmaya Vali Vekili Alper Faruk Güngör, Çanakkale Belediye Başkan Vekili Av. Muharrem Erkek, Türkiye Kent Konseyleri Birliği Dönem Başkanı Sedat Yücel, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Ortadoğu ve Bakı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG- MEWA) Genel Sekreteri Mehmet Duman, Birleşmiş Milletker Kalkınma Programı (UNDP) Demokratik Program Müdürü Leyla Şen ile bazı illerin Kent Konseyleri Başkanları katıldı.

YÜCEL: GÜZELLİKLER PAYLAŞILSIN

Dönem Başkanı Sedat Yücel, Kent Konseyleri’nin bir siyasi görüşü olamayacağını, ne mevcut belediyelere muhalif, ne de onların arka bahçesi olmaması gerektiğini belirtti. Kent Konseyleri'nin, şehrin önceliklerini belirleyip çalışmalar gerçekleştirmesi gerektiğini ifade eden Yücel, "UNDP ile kentler adına çalışmalarımızı sürdürmek istiyoruz. Bu çalışmaların kentlere yarar getirmesini istiyoruz. Ancak bir konudan rahatsızız. Kent Konseyi’nin dışında olanlar Kent Konseyleri ile ilgili Türkiye'de projeler üretiyor. Ama işin içinde çalışan, sahada olan, problemi anlatan, yaşayan insanlar bundan haberdar değil. Bir fayda elde edilecekse bu faydadan kentler yararlanmalıdır. Dolayısıyla herhangi bir kentteki güzellikler, Türkiye'deki diğer illerle de paylaşılsın" dedi.

BİLGİ EKSİKLİĞİ

Kent Konseyleri'nin ne olduğu ile ilgili kentlerde bilgi eksikliğinin olduğunu kaydeden Yücel, bazı kişilerin Kent Konseyi’ni, Kurtlar Vadisi dizisindeki Polat Alemdar'ın konseyi sandığını dile getirdi. Yücel, "Hala Kent Konseyleri’nin ne olduğuyla ilgili kentlerde bilgi eksikliğinin olduğunu biz biliyoruz. Bazıları Polat Alemdar'ın konseyi zannediyor. Kent Konseyleri’nin daha iyi tanınması düzenli çalışmalardan geçiyor" diye konuştu.

HERKESE AÇIK

UCLG- MEWA Genel Sekreteri Mehmet Duman, Kent Konseyleri'nin herkese ve her kesime açık olduğuna dikkat çekti. Duman, "Kentin hızlı gelişme ve kalkınması için kim katkı yapacaksa, kimin bir fikri varsa, bunlardan faydalanmak kentleri yönetenler için en büyük kaynak olacaktır. Bundan sonraki süreçte de başta Türkiye olmak üzere UCLG-MEWA bölgesinde Kent Konseyleri'ne ve bu bağlamda sürdürülebilir kalkınmanın yerelleştirilmesi süreçlerine destek vermeyi sürdürme yönündeki kararlılığımızı sizlerle paylaşmak istiyorum" dedi.

Türkiye Kent Konseyleri Buluşması, Kent Konseyleri Ulusal Raporu'nun açıklanması, Kent Konseyleri İyi Uygulama Örnekleri ve atölye çalışmalarıyla ilgili sunumlarla devam etti.



BG(İÖ/BT)