Avrupa Birliği'nin finanse ettiği ettiği 'Irmak-Karabük-Zonguldak Demiryolu Hattı Rehabilitasyonu ve Sinyalizasyonu Projesi'nin temel atma törenine katılmak için helikopterle Karabük'e gelen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Siim Kallas, Necmettin Şeyhoğlu Stadyumu'na indi. Karabük Valisi İzzettin Küçük, Karabük Belediye Başkanı MHP'li Rafet Vergili, Ak Parti Karabük Milletvekilleri Mehmet Ali Şahin ve Osman Kahveci, İl Jandarma Komutanı Albay Ufuk Nayir ve daire müdürleri tarafından karşılanan Yıldırım, Karabük Valiliği'ne gitti. Polis mangasını selamlayan Yıldırım, valilik makamına geçerek İzzettin Küçük ile görüştü. Yıldırım daha sonra Siim Kallas ile birlikte valilik toplantı salonuna geçerek Bölgesel Ulaşım İşbirliği heyeti ile basına kapalı olarak toplantı yaptı.

Toplantı ardından basın açıklaması yapan Yıldırım, Irmak, Zonguldak, Karabük demir yolu hattının yenilenmesi ve sinyalli hale getirilmesi için uygulanan projenin temelini atacaklarını anlatırken, "Avrupa Birliği-Türkiye ilişkilerinin görüşüldüğü yer Ankara'dır. Ancak, 'Değişiklik yapalım' dedik. Bunu Avrupa Birliği ile Türkiye arasında Ulaştırma Bakanlığı'nın bir projesi ile birleştirerek bir toplantıyı Karabük'te yaptık. Bugün Irmak, Zonguldak, Karabük demiryolu hattının yenilenmesi ve sinyalli hale getirilmesi için Avrupa Birliği katılım öncesi fonlarından desteklenen projenin başladığı gündür. Bunun temelini atacağız" dedi. Avrupa Birliği ile Türkiye ilişkilerinde zaman zaman inişli çıkışlı dönemlerin olduğunu belirten Binali Yıldırım, şöyle devam etti:

"Bu proje Avrupa Birliği-Türkiye ilişkilerinde önemli ve anlamlı bir işbirliğinin gerçekleştirilmesine vesile oldu. Avrupa Birliği Türkiye ilişkileri, zaman zaman inişli- çıkışlı süreçle göstermekle birlikte uzun vadede, hem ilerleyen gelişen bir seyir izlemektedir. Ulaştırma faslından bakanlığımız bugüne kadar bir çok mevzuatı gözden geçirmiş, 6 kanun, 59 yönetmelik, tüzük, genelge çıkartmak suretiyle Avrupa Birliği uyumu konusunda ciddi bir ilerleme sağladık. Ama işimiz bitmiş değil. Bundan sonra da birçok uyumla ilgili mevzuat düzenlemesi yapacağız." 

Binali Yıldırım, toplantının verimli geçtiğini açıklayarak, şöyle konuştu:

"Avrupa Birliği, Türkiye ulaştırma konularını da etraflıca konuşma fırsatı bulduk. Bunlar arasında demiryolları, karayolları, havacılık, denizcilik, Avrupa Birliği ulaşım ağlarının birlik dışındaki sınırlarla entegrasyonu ve karbon emisyonu, çevrenin korunması, iklim değişikliği konularını da etraflıca görüştük. Bu konuda işbirliğinin düzeyinin tatmin edici bir seviyede seyrettiğine şahit olduk. Yapacağımız çok şey var. Havacılıkta yapacağımız müşterek çalışmalar var. Demir yollarında kapsamlı işbirliğinin devam etmesine ortak fikrimiz var. Özellikle taşımacılığın serbestleştirilmesi ve her türlü doğrudan dolaylı engellerin kaldırılmasında müşterek gayretlerimizin devam etmesini istedik. Verimli ve faydalı bir görüşme oldu. Neredeyse yarım trilyon Türk lirasına mal olacak önemli bir projeyi de başlattık. 70 yıl önce yapılan, o günden bugüne yenileme yapılmamış olan demir yolu hattı esasında yük taşıma hattı bakımından çok önemli. Ham madde ve işlenen mamullerin limanlara taşınması bu hatla gerçekleştirilecek. Bu hattın yenilenmesi ile hem trafik hızlanacak, hem maliyetler azalacak, hem de yük miktarı artmış olacak."

"TEŞKİLAT YASASI DEĞİŞTİRİLDİ"

Yıldırım, bir gazetecinin köprü, tünel ve viyadüklerin ayrı ayrı ücretlendirilmesi ile ilgili olarak çıkan haberlerin hatırlatılması üzerine şu yanıtı verdi:

"Teşkilat Yasası değiştirildi. 6001 sayılı yasa ile artık 1950'de yürürlüğe giren yasa ortadan kalktı. Yeni bir yasa yapıldı. Bu yasaya uygun yönetmelikler hazırlanması lazım çeşitli alanda. Karayollarına yol ağının alınmasına yönelik, erişme kontrollü yollarda ücretlendirmeye yönelik ikincil düzenleme dediğimiz yönetmeliklerin hazırlanması gerekiyor. Bu da o yönetmeliklerden, rutin işlerden bir tanesi. Bunu hemen 'otoyollara zam yapılıyor' diye algılayıp- anlayıp dinlemeden yayın yapmak hoş olmadı. İşin özü teknik detaydır. Ücretlendirmeler nasıl yapılacak ve ücretsiz geçenlere uygulanacak iş ve işlemler nasıl olacak, yanlış bir uygulama yapılmışsa bunun düzeltilmesi nasıl olacak, bunları detaylandıran bir yönetmelikten bahsediyoruz. Onun dışında bir şey yok."

Siim Kallas ise ulaştırmanın küresel bir konu olduğuna değinerek, böylesine önemli bir hattın projesinde yer almaktan çok mutlu olduklarını vurgulayarak, "Faaliyetlerini iyi bir şekilde yerine getiren bir demiryolu sistemi insanların ve malların serbest dolaşımını sağlamaktadır. Pekçok açıdan bakıldığında ulaştırma küresel bir konudur. Haritalara bakmak, Türkiye'nin ne kadar önemli bir yerde olduğunu anlamak için yeterli. Türkiye'nin yeri ve konumu gereği bizim partnerimiz olması açısından büyük önem taşımakta. Pek çok konu görüştük. Ulaştırma konusunda yüksek düzeyde diyalog formatının değerlendirmesini pragmatik çözümlerin ortaya konmasını amaçladık. Herşey bu kadar kolay olmasa da ulaştırma konusunda çalışan kişiler etkin ve verimli kişilerdir. Elimizden geldiğince her soruna en akılcıl çözümü bulmaya çalışacağız" dedi.

Bakan Yıldırım daha sonra Siim Kallas'a çeşitli hediyeler verdi. Toplantı ardından Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, helikopterle indiği Necmettin Şeyhoğlu Stadyumu'ndan Karabük Valiliği'ne geldi. Karabük Valisi İzzettin Küçük, Bakan Yıldırım, Egemen Bağış ve Siim Kallas'a hediyeler verdi. Siim Kallas, Egemen Bağış ve Mehmet Ali Şahin'le yan yana oturdu. Heyette bulunanlar, valilik programın ardından öğle yemeği için Safranbolu İlçesi'ne gitti.



KY,BD(MÇ/İD)