YHT hattı çalışmaları nedeniyle Gebze- İzmit arasındaki demiryolu, 1 Şubat'tan itibaren sessizliğe büründü. Zaman zaman sadece kısa mesafelerde malzeme taşıyan birkaç vagonluk yük trenlerinin geçiş yaptığı hatta, eski raylar söküldükten sonra zemin iyileştirme çalışmalarına geçilecek.

VALİ TOPACA AÇIKLADI

YHT hattının devreye girmesiyle, banliyö ve sanayi ürünlerinin taşınacağı trenlerle ilgili sorulara Kocaeali Valisi Ercan Topaca açıklık getirdi. Vali Ercan Topaca, YHT çalışmaları ile birlikte banliyö tren hattının da iyilişterilmekte olduğunu, ayrıca Kocaeli'nin sanayi kenti ve sanayi ürünlerinin de limanlara ulaştırılması ihtiyacı da dikkate alınarak üçüncü bir hat yapılmasının değerlendirilip karara bağlandığını söyledi. Vali Topaca şöyle devam etti:

"Köseköy'deki temel atma töreninde, daha önce altyapısı oluşturulan üçüncü hat ile ilgili olarak Ulaştırma Bakanımız, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı'mızın girişimleriyle 3'üncü hattın ilimiz içersindeki limanların demiryolu bağlantısı konusunda bilgi vermişti.  İlimizdeki ekonomik potansiyelin, üretilen malların veya üretimde kullanılacak hammaddenin fabrikalara ulaştırılması, ürünlerimizin ihracı konusunda da çok ciddi avantajlar sağlayacaktır. Limanlarımızın değerleri artacaktır. Organize sanayi bölgelerinden ve Anadolu'nun içlerinde yapılan üretimin ihracı konusunda bizim limanlarımıza çok daha kolay ulaşım sağlanmış olacaktır."

KISA BİR HAT OLACAK

Vali Ercan Topaca, karara bağlanan bu hattın yüklerin birleştirilmesi, katarların çekilmesi ve ana hatta bağlantı konusunda bir teknik altyapı hizmeti verecek hat olduğunu, demiryolunun tamamında değil Kocaeli sınırlarındaki limanlar bölgesi, Dilovası ve sahil bölgelerini kapsayacak bir hat olacağını vurguladı. Bu hat da, Yüksek hızlı Tren Projesi ile birlikte yaklaşık 20 ay sonra devreye girecek.



MB(MB/COŞ)