Akdeniz Üniversitesi (AÜ), TSE ve Türk Kalite Derneği'nin (KALDER) ortaklaşa düzenlediği 2'nci Akdeniz Kalite Sempozyumu, AÜ Atatürk Konferans Salonu'nda başladı. 'Kalite ve Sürdürülebilirlik' konulu konferansın açılışına TSE Genel Sekreteri Üzeyir Karagöz, KALDER Başkanı Hamdi Doğan, AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, firma temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Açılışta konuşan TSE Genel Sekreteri Üzeyir Karagöz, yerli otomobil üretiminde önemli  yeri olan Yerli Otomotiv Test Merkezi'nde sona gelindiğini anlattı. Yerli otomobil üretiminde bu merkezin büyük önem taşıdığını kaydeden Karagöz, merkezle ilgili tüm proje çalışmalarını tamamladıklarını sadece ilgili bakanlıktan yer tahsisi beklediklerini aktardı. Yerli otomobil üretimi için yerli test merkezine sahip olunması gerektiğini vurgulayan Üzeyir Karagöz, "Aksi halde geliştirdiğiniz her türlü yedek parçayı, bunu yapabilen başka ülkelere gönderip tescil ettirmek zorundasınız. Bu da ciddi anlamda bir know-how (birşeyi yapabilme bilgisi) transferi demektir. Yani siz daha ortaya koymadan, başkalarının sizin bilginize haksız şekilde sahip olması demektir" diye konuştu.

"KAYNAĞIMIZ HAZIR"

Yerli otomobil üretiminde araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin de büyük önem taşıdığını bildiren TSE Genel Sekreteri Üzeyir Karagöz, "Bu noktada akademisyenlere önemli görevler düşmektedir. Artık biz de kendimize ait bir şey üretme ve dünya markası olma yolunda bu mecburiyeti hissetmeliyiz. Kaynağımız var, her şeyimiz hazır. Otomotiv Test Merkezi konusunda biz son derece ciddiyiz. Bütün hazırlıklarımızı yapmış durumdayız" dedi.

KAYNAKLAR SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMALI

Toplantıda konuşan KALDER Başkanı Hamdi Doğan ise, sürdürülebilirliğin önemini anlattı. Küresel anlamda her şeyin sürdürülebilir olması için çaba gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Hamdi Doğan, şunları söyledi:

"Sürdürülebilirlik; yalnız işletmelerde değil kullanılan doğal kaynaklardan insan kaynaklarına kadar tüm kaynakları etkin ve verimli kullanmayı gerektiriyor. Enerjinin de sürdürülebilir olmasına özen göstermemiz gerekiyor. Kullandığımız kaynakların çoğu fosil kaynaklardır. Yenilenebilir enerji üretimini hayata geçirmemiz lazım. Gelecekte yok olmamak için bu çok önemlidir."

"DÜNYA BİZİ BEKLİYOR"

AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe de AÜ Hastanesi'nin dünyanın ilk rahim nakli, Türkiye'nin ilk yüz ve çift kol nakli ameliyatlarının yanında pek çok alanda dünyada sesini duyuran bir üniversite haline geldiğini aktardı. AÜ'nün dünyanın en iyisi olmasını istediklerini kaydeden Rektör Kurtcephe, "Yapacağımız her işin mutlaka kaliteyi hedefleyen, farkındalık yaratacak, bu milletin göğsünü kabartacak ve halkın refahını artıracak şeyler olmasını arzu ediyorum. Sadece 75 milyonluk Türkiye'ye hizmet değil, dünyaya hizmet etmek bizim vazifemizdir. Çünkü o dünya bizi bekliyor. Bunun için de Türkiye'nin küresel aktör ve küresel güç olması gerekiyor" dedi.

İŞ YAŞAMINDA KALİTEYİ KONUŞTULAR

Açılış konuşmalarının ardından sempozyumun ilk bölümünde, İstikbal AŞ Genel Müdürü Mesut Yiğit, KORDSA Yönetim Sistemleri Müdürü Aykut Alpyılmaz ve Şişecam Araştırma ve Teknoloji Geliştirme Başkanlığı Kalite Yöneticisi Dr. Hakan Sesigür 'İş Yaşamında Kalite' konusunda sunumlar yaptı.



ÖÖ(SU/İD)