Ula Ali Koçman Meslek Yüksekokulu Mantarcılık Programı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Halil Solak yürütücülüğünde Bilimsel Araştırmalar Projeleri Birimi Koordinatörü Prof.Dr. Mustafa Işıloğlu, Yrd.Doç.Dr. Hakan Allı, Ege Üniversitesi'nden Doç.Dr. Erbil Kalmış, Celal Bayar Üniversitesi'nden Doç.Dr. Fatih Kalyoncu ve 2 uzmandan oluşan 7 kişilik ekip, 'Akdeniz Bölgesinin Makrofungus Florasının Belirlenmesi, Fungaryum ve Misel Koleksiyonlarının Oluşturulması' adlı TÜBİTAK Mantar Araştırma Projesi'ni hayata geçirdi.

Araştırma, dört yıl boyunca sonbahar ve ilkbahar aylarında Muğla, Antalya, Adana, Mersin, Osmaniye, Hatay, Kilis, Burdur ve Isparta'da yapıldı. Varlığı doğal yayılış alanlarıyla birlikte tespit edilen 364 çeşit yabani mantar türünden 66'sı Türkiye'de ilk defa, 1'i ise dünyada ilk defa ve yeni olarak kaydedildi. Yeni türlerin, önümüzdeki tarihlerde yapılacak bilimsel kongrelerde bilim dünyasına duyurulacağı açıklandı.

Doç.Dr. Solak, yaptığı açıklamada, "Tespit edilen mantar türlerinden 31'inin misel koleksiyonu oluşturularak (tohumun çimlendirildikten sonraki ipliksi yapısı), Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü'nde saklanmakta. Bu mantarların özütlerinin hangi bakteriler üzerinde etkili olup olmadığı ve antioksidan etkilerinin varlığı üzerine araştırmalarıyla bazı mantarların kültüre alınma çalışmaları devam etmekte" dedi.

Doç.Dr. Solak, Akdeniz Bölgesi'nde kendiliğinden yetişen, yenebilen veya zehirli mantarların, ihraç edilebilecek ticari, doğal ve kültüre alınabilecek mantarların, ayrıca eczacılık fakültesi için ilaç etkisi olabilecek potansiyel doğal mantarların araştırılmasına materyal ve zemin hazırlandığını söyledi.



CA(AÖ/AAA)