Pazar günü yapılacak olan "Yahudi Kültürü Avrupa Günü' tanıtım toplantısı Schneidertempel Sanat Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısıyla duyuruldu. Türk Musevi Cemaati Basın Sözcüsü Deniz Baler Saporta, "Normalde kapalı olan sinegog ve kurumlarımız Yahudi Kültürü Avrupa Günü'nde herkese açılacak" diye konuştu. Etkinlikte yer alacak sanatçı, fotoğrafçı ve karikatüristlerin de katıldığı toplantıda konuşan Saporta, etkinliğin Avrupa'da 30 ülkede aynı günde yapıldığını belirtti. Saporta "Yahudi kültürü çoğu zaman merak edilen ve tanınmak istenen birkültür" dedi.

"Yahudi Kültürü Avrupa Günü'nün Türkiye'de 2006 yılından itibaren kutlandığını ifade eden Saporta, "Yahudi kültürü çoğu zaman merak edilen ve tanınmak istenen bir kültür. Fakat yaşadıkları yerde Yahudiler çok sayıda olmadıkları için insanların çok fazla ulaşamadığı bir kültür. Türkiye'de az sayıda kalmış Yahudi toplumunun kendisini geniş topluma tanıtması açısından bu etkinliğin yararlı olduğunu düşünüyoruz. Etkinlikte temalar daha önce, "Bayramlar", "Yahudilik'te müzik ve sanat" oldu. Bu sene çoğu etkinlik Yahudi mizahı etrafında çerçeveleniyor" diye konuştu.


SİNEGOGLAR VE YAHUDİ KURUMLARI HERKESE AÇIK OLACAK

Etkinliğin amacının o ülkenin Yahudileri ile ilgili her şeyi anlatabilmek ve tanıtabilmek olduğuna dikkati çeken Saporta, "Türk Yahudileri'nin kendine özgü gelenek ve görenekleri yemek şekli ve kültürel, tarihsel mirası var. Maalesef normalde kapalı olan sinegog ve kurumlarımız Yahudi Kültürü Avrupa Günü'nde herkese açılacak. Bu bağlamda bu sinegog ve kurumları merak edip gezecek olan vatandaşlar buralara girebiliyor" dedi.

Türkiye ile birlikte aynı gün Avrupa'da 30 ülke ile birlikte yapılan etkinliğe, Türk mizahının ustaları Erdil Yaşaroğlu, Kandemir Konduk, Metin Serezli ve İrvin Mandel, Nedim Saban'ın moderatörlüğünde Yahudi mizahını tartışacak. Birçok etkinliğin yanı sıra etkinliğe, heykel sergisiyle Suzy Hug Levy, Karikatör sergisiyle İrvin Mandel, fotoğraf sergisiyle İzzet Keribar, Avi Albohayre ve Renan Koen Trio etkinlikte sahne alacak. Neve Şalom ve Aşkenaz Sinagogu ile Galata Derneği ve daha pek çok farklı mekanda gerçekleştirilecek etkinlik bir gün sürecek.