Van'da BDP, cezaevlerinde başlatılan açlık grevlerine destek amacıyla Van F tipi cezaevi önünde miting yaptı. Van şehir merkezindeki BDP çadırı önünde toplanan aralarında BDP Van Milletvekilleri Özdal Üçer, Nazmi Gür ile Van Belediye Başkanı Sabri Abi'nin de bulunduğu yaklaşık 3 bin kişi, ellerindeki pankartlarla PKK ve Abdullah Öcalan lehine slogan atarak yürümeye başladı. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı şehir merkezinde eylemciler daha sonra otobüs ve özel araçlarına binerek şehir merkezine 20 kilometre uzaklıktaki F tipi Cezaevinin önüne gitti. Burada Van-Erciş karayolunu kapatan eylemciler sözde demokrasi şehitleri anısına saygı duruşunda bulundu.

ARTIK BİZİM ZAMANIMIZ GELDİ

BDP Van Milletvekili Nazmi Gür parti otobüsü üzerine çıkarak konuşma yaptı. Cezaevine dönerek Kürtçe konuşan Milletvekili Gür, Abdullah Öcalan ve siyasi tutuklular serbest bırakılıncaya kadar alanlarda olacaklarını söyledi. Gür, "89 yıldır Kürtler eziliyor, susturuluyor. Artık bizim zamanımız geldi. Bize Başbakan Kandil'e git diyor. Biz Kandilin de barışın da yolunu biliyoruz" dedi.

BDP Van Milletvekili Özdal Üçer ise konuşmasına cezaevlerinde açlık grevinde olanları selamlayarak başladı. Taleplerinin yerine getirilmesine kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirten Üçer, "Her gece Van depremle sallanıyor. Ama Erdoğan unutmasın. Van halkı Erdoğan'ı seçimde depremden daha iyi sallayacak" diye konuştu.

KISA SÜRELİ GERGİNLİK YAŞANDI

Konuşmaların ardından bir grup yüzü bezlerle kapalı gençler F tipi cezaevinin önünde güvenlik önlemi alan jandarma ve polise taş attı. Ardından çevredeki otları yakan 30 kişilik gruba TOMA aracından tazyikli su sıkıldı. Kısa süreli gerginliğin ardından miting olaysız son buldu.

HAKKARİ'DE BAŞBAKAN'A TEPKİ

Hakkari'de de BDP il binası önünde toplanan 2 bin kişi Bulvar caddesindeki Belediye binası önüne doğru yürüdü. Ellerindeki Kürtçe ve Türkçe pankartlarla yürüyen ve aralarında BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt, BDP PM üyeleri M. Sıddık Akış, Hasan Güzel, BDP İl Başkan Vekili Rahmi Kurt, STK temsilcilerinin de bulunduğu grup, belediye binası önünde Kürtçe marşlar söyleyip Kürtçe ve Türkçe sloganlar attı.

Burada bir konuşma yapan BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt, Başbakan Erdoğan'ı sert bir dille eliştirdi. Kurt, Başbakan'ın Mecliste yaptığı konuşmasında Hakkari halkını tehdit ettiğini iddia etti. Kurt, "Erdoğan diyor ki 'bir il var orayı da alacağız' Erdoğan Kürt halkının taleplerini yerine getirsin başımızın, gözümüzün üstüne yeri vardır. Ama sorunları çözmese tarihin çöplüğünde yeri vardır" dedi.

AÇLIK GREVİ YAPANLARA SAKIN MÜDAHALE ETMEYİN

Hakkari halkını kazanmanın yolunun ölüm orucunda olanların taleplerine kulak vermek olduğunu anlatan Rahmi Kurt şunları söyledi:

"Erdoğan artık size güvenmiyoruz. Güveneceğimiz tek şey var direnişimizdir. Bizler ısrarla söylüyoruz. Kimsenin haklarında, topraklarında gözümüz yok. Biz kendi topraklarımızda, anavatanımız Kürdüstan'da özgür ve demokratik yaşamak istiyoruz. Kendi anadilimizde eğitim yapmak istiyoruz. Kurumlarda kendi anadilimizde hizmet sunulsun istiyoruz. Biz kendimizi yönetmek istiyoruz. Bu talepler için ölümse ölüm, grevse grev, mücadele ise mücadele. Açlık grevlerini bırakmazlarsa müdahale edebiliriz diyorlar. Sakın aklınızdan bunu geçirmeyin. Cezevindeki arkadaşlarımızın bir tanesinin kılına zarar gelirse bu coğrafyayı size dar ederiz. Sakın ola ki, bedenlerini Kürt halkının talepleri için ölüme atan arkadaşlarımıza karışmayın. Böyle yaparsanız ateşe benzin dökmüş olursunuz ve bu ateş sizi yakacaktır. Bu ölüm oruçları Türkiye'de halkların birlikte yaşamasının anahtarı durumundadır. Türkiye'de iç savaşın önüne geçmesinin anahtarı durumundadır. Bu ülkede gençler ölmesin istiyorsanız, bedenini ölüme yatıran gençlerin taleplerine kulak verin. Çünkü bunlar gençler ölmesin diye bedenlerini ölüme yatırdılar. Kürt halkı önderi sayın Abdullah Öcalan'ın bu sürece katkı sunulsun istiyorlar. Kan dökülmesini istemiyorlarsa bu taleplere cevap verilsin."

HAKKARİ'DE OLAYLAR ÇIKTI

Bu arada Pehlivan, Keklikpanır, Medrese, Yeni Mahalle , Kıran ve Berçelan mahallelerinde yola barikat kurup slogan atan gösterici gruplara polis göz yaşartıcı bomba ve tazyikli su ile müdahale etti. Yüzleri poşulu göstericilerin polis panzerine attığı ses bombasının patlaması sonucu bir polis memuru hafif yaralandı. Hastaneye kaldırılan polis memurunun ayakta tedavisi yapıldı. Hakkari kent merkezi ve mahallelerde devam eden olaylara polis müdahalesi sürüyor.

YÜKSEKOVA'DA 10 BİN KİŞİ KATILDI

Yüksekova İlçesi'ndeki yürüyüşe ise BDP Hakkari Millitevekili Esat Canan'ın da aralarında bulunduğu yaklaşık 10 bin kişi katıldı. Eski cezaevinde kadar yürüyen kalabalık, yarım saat oturma eylemi yaptı. Burada açıklamalarda bulunan BDP'li Canan, kanın durması için ellerinden geleni yapmaları gerektiğini söyledi. Din adamlarına seslenen Canan, "Özellikle müslümanlara ve din adamlarına söylüyorum. Ölümleri durdurmak namaz kılmaktan daha sevaptır. Her müslüman her insan bu ölümleri durdurmak için elinden geleni yapmak zorundadır. Müslüman geçinen hükümet ve başbakan bu olayı durdurmalıdır" diye konuştu.

Kalabalık oturma eylemi yaparken, bir grup da Cengiz Topel Caddesi'ne barikat kurup yolu trafiğe kapattı. Polis kendisine taş ve molotof atan grubu dağıtmak için gaz bombasıyla müdahale etti.

Bitlis'te ise aralarında BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu ve BDP İl Başkanı Şahin Çoban'ın da bulunduğu yaklaşık 100 kişilik bir grup, Nurullah Eren Caddesi üzerinde bulunan BDP İl binası önünde biraraya geldi. Ak Parti İl Binası önüne siyah çelenk bırakmak için yürüyüşe geçen grup, yaklaşık 100 metre ilerde polis tarafından durduruldu. Bir süre bekleyen BDP'li grup polis ile yaptıkları görüşmelerin ardından yürüyüşe izin verilmemesi üzerine bir süre oturma eylemi yaptı. Daha sonra BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, toplanan kalabalığa Kürtçe bir açıklama yaptı. Açıklamanın ardından ellerindeki çelengi polis barikatına bırakan BDP’liler, sessizce dağıldı.